Bulgaristan, Türkiye’deki gelişmelerden tedirgin - T HABER
Son Haberler:
BAF, Bulgaristan Türklerinin sorunlarının masaya yatırılmasını talep etti.Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan'a yazdığı mektupta kurulacak hükümeti Bulgaristan Türklerinin sorunlarını çözmesi halinde desteklemesini istedi.Mektubun kopyaları da Meclis'te temsil edilen Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) , Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ve Ataka Partisine gönderildi. Sezgin Mümin, 11 Ocak Bildirisi'ni Meclis'e sunan GERB'e; özellikle de Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar Partisi (DSB) Genel Başkanı İvan Kostov'a teşekkür etti.
Ana Sayfa » » Bulgaristan, Türkiye’deki gelişmelerden tedirgin

Bulgaristan, Türkiye’deki gelişmelerden tedirgin

6 Haziran 2013 Perşembe

© Fotoğraf: ЕPА / BGNES
Çevrecilerin İstanbul’da düzenlenen sınırlı gösterisi, Ankara, İzmir ve diğer büyük kentlerde yığınsal siyasi protesto eylemlerine ve polisle çatışmaya dönüştü. Bunun sonucunda iki ölü, binlerce yaralı ve tutuklu var. 
Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin, bu çatışmalarla ilgili açıklamasında, ülkemizin Türkiye’deki olayları dikkatle izlediğini ve polisin protestoculara uyguladığı şiddet, aşırı kuvvet ve baskı kullanımından tedirgin olduğunu belirtti. Sofya’nın bu tedirginliğine epey neden var. Türkiye, Bulgaristan’ın ortak sınırı olduğu en büyük ülkedir. Ayrıca Avrupa Birliği dışında en önemli ticaret ortağıdır. Her iki devlet de NATO üyesidir ve Bulgaristan Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımını destekliyor. Son günlerde Türkiye’de tanık olduğumuz şiddet olayları ikili ilişkilerimizin yararına olmayıp Kuzey Atlantik Birliği’nin değerlerine aykırıdır.
© Fotoğraf: ЕPА / BGNES
 
Komşu Türkiye’deki şiddet dalgası, Bulgaristan ile sınırından ülkemize giren yasadışı sığınmacı sayısının artma eğilimine denk geliyor.Her ay sınırımızı 200 kadar sığınmacı yasa dışı olarak geçmeye çalışırken bu ülkemizdeki geçici barınak sayısının artırılmasını, sınırın en sorunlu kesimlerine onlarca sınır polisinin gönderilmesini gerektiriyor.Türkiye’deki kargaşalar, iktidarının şimdiye kadar Suriye uyuşmazlığı sonucu Avrupa’ya yoğunlaşan göçmen akınını başarılı kısıtlama çabalarını da engelleyebilir. Çünkü bu göçmenlerin çoğu Bulgaristan’dan geçiyor. 
Türkiye’nin meydan olabileceği sürekli kargaşalar öte yandan Bulgar nakliyecilerinin Türkiye sınırını geçerken ülkede karşılaştıkları sorunların çözülmesini sağlayacak hükümetlerarası müzakereleri de engelleyebilir. 
Öte yandan komşu Türkiye, turistik bir destinasyon veya görev icabı olarak binlerce Bulgar tarafından ziyaret edilen, çifte vatandaş olan yüzbinlerce Bulgaristanlının içinde yaşadığı bir ülkedir.Bulgaristan, Türkiye’deki soydaşlarımıza konsolosluk ve diğer korumalar sağlamalı, oysa şiddet ve kargaşalar ortamında böylesi önlemler zor veya gecikmeyle alınabilir.
© Fotoğraf: BGNES
Türkiye’deki gelişmeler Bulgaristan’da da bazı protesto eylemlerine yol açtı. Sofya’da Ankara’nın siyasetini protesto eden Türk öğrenciler, polis baskı ve şiddetine maruz kalan soydaşları ile dayanışmasını ifade ettiler. 
Medyaya açık mektubunda Bulgar öğrencileri, Türk öğrencilerini destekleyerek, demokrasi ilke ve davasını dayatma eylemleriyle dayanışma ifade ettiler. 
Türkiye’deki protestoların ne zaman ve ne pahasına sona ereceği şimdilik bilinmiyor. Türkiye Başbakan yardımcısı Bülent Arınç’ın polis şiddet kurbanları ile ilgili özürü besbelli buna yeterli değildir. 
Stoimen Pavlov I BNR
Bu yazıyı paylaş :

0 yorum:

Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın


BAF'ın Türklerin sorunları üzerine çalışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

EN ÇOK OKUNANLAR

SON YAZILAR

Arşiv

Etiketler

Döviz Kur Çevirici

 
Support : Creating Website | Blog Okulu Template | Blog Okulu
Copyright © 2013. T HABER - Bütün Hakları Saklıdır.
Template Created by Creating Website Published by T HABER
Proudly powered by T HABER