Hükümet istifa edecek mi? - T HABER
Son Haberler:
BAF, Bulgaristan Türklerinin sorunlarının masaya yatırılmasını talep etti.Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan'a yazdığı mektupta kurulacak hükümeti Bulgaristan Türklerinin sorunlarını çözmesi halinde desteklemesini istedi.Mektubun kopyaları da Meclis'te temsil edilen Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) , Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ve Ataka Partisine gönderildi. Sezgin Mümin, 11 Ocak Bildirisi'ni Meclis'e sunan GERB'e; özellikle de Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar Partisi (DSB) Genel Başkanı İvan Kostov'a teşekkür etti.
Ana Sayfa » » Hükümet istifa edecek mi?

Hükümet istifa edecek mi?

27 Haziran 2013 Perşembe



Bulgar medyaları, ülke geneli ve Sofya’daki protestoların onüçüncü gününden sonra son baharda erken seçimin kaçınılmaz olduğunu yazdı.



Dün meclisin önü geçişe kapatıldığı için milletvekilleri meclise girerek yeterli çoğunluk oluşturamadı. Milletvekilleri, göstericilerin saldırısından polis desteğiyle kurtuldu.



Bulgar Sosyalist Partisi (BSP), birkaç günün içinde istifa etme ve erken seçim konusunu gözden geçiriyor.



5 sağ partinin Eylül ayında erken seçim talebi ve 14 sivil toplum kuruluşunun hükümet istifa etmeden yeni Seçim Kanunu’nu görüşmeyi reddettiğini belirtmesi ortamı gerdi.



ANAHTAR YİNE ATAKA’NIN ELİNDE

Dün milliyetçi parti Ataka’nın meclisi boykot etmesiyle Daniela Bobeva’nın başbakan yardımcısı seçilmesi için yeterli çoğunluğun sağlanamamasının ardından BSP Genel Başkanı Sergey Stanişev’in acil oturum düzenlemesi, yakın zamanda çözülme sinyalleri verdi.



Stanişev, Eylül ayında seçime gidilirse bunun, protestocuların baskısıyle olmayacağını, Ataka’nın buna sebep olacağını belirtti.



Başbakan Plamen Oreşarski de meclis olmadan hükümetin çalışamayacağını kabul etti.



Meclis Başkanı Mihail Mikov Millet Meclisi, bloke edilirse işlevsiz hale gelmiş sayacağını ifade etti.



Meclis, şu an çok vahim durumda. Bulgaristan Vatandaşları Avrupa Kalkınması (GERB) partisi, Seçim Kanunu ele alınmadıkça meclise girmeyeceğini duyurdu. HÖH ile BSP milletvekillerinden ikisinin vali atanmasının ardından, atanan vekillerin yardımcıları olmadığı için her iki partinin toplam milletvekili sayısı 118. Gerekli çoğunluk sağlanması 121 milletvekili gerek.



Hükümetin geçici olarak ayakta kalması yine Ataka’nın elinde. Ataka ise uzun zamandır meclise dönüp dönmeyeceği konusunda suskunluğunu koruyor.

Daha sonra Ataka milletvekili Yavor Notev yaptığını açıklamada meclisin kurtuılacağını, erken seçimlerinde gündeminde olmadığını söyledi.

Vekil Notev, Millet Meclisi’ne normal çalışma koşulları sağlanıncaya kadar çalışmamasını teklif etti.

Ataka milletvekili “İnsanları ilgilendiren sorunlar karmaşınk, insanların beklentileri büyük, fatak domatesle, tuvalet kȃğıdıyla saldırarak, milletvekillerine dayak atmaya çalışarak çözülmez.” diye ekledi. Ancak Ataka’nın bugün meclise gelip gelmeyeceğini konuşmaktan çekindi.



HÖH SUSKUNLUĞUNU BOZMADI

Tartışmalar sürerken Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) sukȗt altındır anlayışıyla suskunluğunu korumaya devam etti.



BSP, ATAKA’YLA GÖRÜŞME SÖZÜ VERDİ; GERB’LE DİYALOGDAN KAÇINDI

BSP Genel Başkanı Sergey Stanişev “Meclis çalışmadan ne kadar zaman saldırı latında kalabilecek?” sorunu yanıtlamaktan kaçındı.



Stanişev, Ataka’nın duruşunu belirtmesi konusunu görüşeceğine söz verdi, ancak GERB’in seçim sonuçlarını tanımadığı için Boyko Borisov’un partisiyle diyalogdan kaçındığını kaydetti.



BSP Genel Başkanı Stanişev, yatığı tepitle ortamı gerdi.



Stanişev, meclisin önündeki protestocuların halkı temsil etmediğini söyledi.



Stanişev, protestocuların arasında belirli kesimlerin çıkarlarını temsil eden 200-300 kişi olduğunu, Bulgaristan vatandaşlarının büyük bir kısmını temsil etmediğini belirtti.



Stanişev, rgütlenmenin her gün büyüdüğünü ve bazı şerketlerin çıkarları zarar göreceği için Enerji Kanunu’nda yapacağımız değişiklikleri istemeyen kesimlerin temsilcilerinin sokağa döküldüğünü gördüğünü ifade etti.



STANİŞEV, ATAKA’YA BEDEL ÖDEMEYE HAZIR MI?

BSP Genel Başkanı Stanişev, gazetecilerin “Ataka’nin verdiği destek için bedel ödememeye hazır mısınız?” sorusuna kesin yanıt vermedi.



Stanişev, Ataka’nın şimdilik Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’e karşı yapılacak güvensizlik oylamasına sıcak baktığını söyledi.



Stanişev, ancak şu an kurumlararası çekişmenin zamanı olmadığını, bu durumun ülkede gerginliği artırabileceğinin altını çizdi.



Stanişev “Cumhurbaşkanına Cumhurbaşkanı gibi davranması için, Anayasaya uyması için şans vermeye hazırız, ancak kendisi, hükümet konusunda haddını aştı – sonuçta hükümeti o seçmedi ki güveni güveni kalmasın” şeklinde ekledi.



BORİSOV: MECLİSE SADECE HÜKÜMETİN İSTİFASINI OYLAMAK İÇİN GİRECEĞİZ

Eski Başbakan Boyko Borisov, GERB milletvekillerinin, Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılmadıkça meclise adım atmama sözünü sadece hükümetin istifasını oylamak için girdiklerinde bozacaklarını söyledi.



Bu şekilde GERB’in oylarıyla yeterli çoğunluk sağlanacağı belirtildi.



Aydın Osman | T HABER
Bu yazıyı paylaş :

0 yorum:

Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın


BAF'ın Türklerin sorunları üzerine çalışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

EN ÇOK OKUNANLAR

SON YAZILAR

Arşiv

Etiketler

Döviz Kur Çevirici

 
Support : Creating Website | Blog Okulu Template | Blog Okulu
Copyright © 2013. T HABER - Bütün Hakları Saklıdır.
Template Created by Creating Website Published by T HABER
Proudly powered by T HABER