2013-06-02 - T HABER
Son Haberler:
BAF, Bulgaristan Türklerinin sorunlarının masaya yatırılmasını talep etti.Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan'a yazdığı mektupta kurulacak hükümeti Bulgaristan Türklerinin sorunlarını çözmesi halinde desteklemesini istedi.Mektubun kopyaları da Meclis'te temsil edilen Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) , Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ve Ataka Partisine gönderildi. Sezgin Mümin, 11 Ocak Bildirisi'ni Meclis'e sunan GERB'e; özellikle de Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar Partisi (DSB) Genel Başkanı İvan Kostov'a teşekkür etti.

“Ben Türkiye’den nefret ediyorum, peki ya siz”

8 Haziran 2013 Cumartesi



 Bulgar milliyetçisi gençlerin açtığı “Nefret ediyorum” sitesinde 3 yıl önce yapılan ankette “Türkiye ile Türk dizilerinden nefret ediyor musunuz?” sorusuna  1 550 kişi “evet” yanıtını vermiş, 165 kişi de “hayır” demiş. 
Sayfaya Türk bayrağını çiğneyen resim
konmuş. “Ben Türkiye’den nefret ediyorum, peki ya siz” sorusuna 465 evet, 68 hayır yanıtı gelmiş. “Türklerden nefret ediyor musunuz” sayfası silinmiş, ancak silinmeden önce 818 kişinin oyladığı görülüyor. Sitede 18’den küçükler için uygunsuz nefret aşılayan birçok unsur var.


Sitenin sloganı ise: Bulgarın en güçlü duygusu nefrettir. 













 























Aydın Osman | T HABER

Yunan polisi, Bulgaristan güzelini uyuşturucu ticaretinden tutukladı



Yunan medyası, Yunan polisinin Cuma günü 27 yaşındaki Bulgar kızını narkotik üretip satmaktan tutukladığını bildirdi.
Atina yakınlarındaki villasında narkotik üretiği labratuvarı basıldı. Polis; eroin, kokain ve ekstaziye el koydu. Evinde silȃh bulundurduğu da açıklandı. Yunan magazine dergileri, dairesinde seks oyuncakları ile “Miss Bulgaristan” yazan şerit bulunduğunu da yazdı. Ancak bu bilgi henüz doğrulanmadı.
Bulgar kızının, uyuşturucu satıcısı Makriyanis’i tutuklayan polis tarafından Şubat ayından beri takip edildiği de yazıyor. Atina’daki kulüplere droga sağladığı da konuşuluyor.
 Şupheli Bulgarın yakın zamanda yargılanması da bekleniyor.

Aydın Osman | T HABER

Martin Yordanov, İstanbul’da Türkçe olimpiyatları birincisi oldu



Bulgaristan’ı temsil eden Martin Yordanov, Mustafa Ceceli’nin Deli Gönlüm şarkısıyla İstanbul’da düzenlenen 11. Türkçe olimpiyatları finalinin birincisi oldu.
Final bölümde 14 ülke yarıştı.
11. Türkçe olimpiyadında 19 kategoride 140 ülkeden 2 öğrenci yarıştı. Jüri üyeleri arasında Ajda Pekkan ile Orhan Gencebay da bulunuyordu. Martin Yordanov’a madalyayı ünlü yıldız Ajda Pekkan taktı.
Martin Yordanov, 16 Haziranda 70 bin kişilik seyirci karşısında hit şarkıyı söyleyecek. Etkinliğe Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

Aydın Osman | T HABER

Borisov, Volen Siderov’a çok sayıda dava açıyor



Eski Başbakan Boyko Borisov, milliyetçi parti Ataka’nın Genel Başkanı Volen Siderov’a hakaretten dava açacağını bildirdi.

Volen Siderov, eski başbakanı hükümetin uçağıyla yurtdışına yabancı şirketlere para kaçırmakla, kaçakçılıkla, uyuşturucu ve fuhuş ticareti ile suçladı. Ataka’nın Genel Başkanı, Borisov’un hükümet ve asker uçağı ile Bulgaristan’dan Lübnan’a para kaçırıp yabancı şirketlerin hesabına aktarıldığını öne sürdü.

Siderov, Monitor gazetesi ile yaptığı söyleşide Borisov’un bütün bunları eski İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov, Rumen Nikolov-Paşata, Dimitır Stefanov – Mitko Karatista ve başkaları ile yaptığını söyledi.



SİDEROV’A DAVA AÇIYOR

Medyalara konuşan Borisov “Bugün birçok dava açıyorum. Avukat Markovski’nin, Siderov’un attığı iftiralarla yaptığı karalamalara ilişkin vekȃlet vermesini bekliyorum” dedi.



“LÜBNAN’LA KATAR’A YALNIZCA BİR KERE GİTTİM”

GERB Genel Başkanı Borisov, Lübnan ile Katar’a bütün gazeteciler, ticaret heyeti ile bir kez gittiğini, ancak o ülkelere girmek için hükümetin uçağını kullanmadığını belirtti. Borisov, bunların karalama ile iftira olduğunun da altını çizdi.



MECLİS, BUNLARI SORUŞTURACAK KURUL OLUŞTURDU

Meclis, Borisov hükümetinin uçuşlarını araştıracak geçici kurul oluşturdu. Kurul, soruşturmak için Çarşamba gününü seçti. Oluşturulan kurulu Ataka milletvekilleri yöneteceği açıklandı.



SİYASÎLERLE İŞ ADAMLARININ DİNLEMEYE ALINMASI

Birkaç gün önce Antimafya ekibinden Grigor Zdravkov, özel siparişleri yerine getiren gizli bir örgütün, Tsvetan Tsvetanov ile Boyko Borisov’un talimatıyla GERB hükümeti döneminde siyasȋlerle iş adamlarını dinlediğini kaydetti.

“Özel GDBOP”u (Ornaize Suçla Mücadele Müdürlüğü) Paşata, Borisov ve Tsvetanov’un kurduğu öne sürüldü.

Uyuşturucu çetelerine de yataklık ettiği söyleniyor.



GERB LİDERİ CEVAP VERDİ

GERB lideri Boyko Borisov, uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgisi olmadığını savundu. Borisov, yeryüzünde uyuşturucu ile bu kadar fazla mücadele veren insanlar azdır diyerek başarılı operasyonlar yürüttüğünü kaydetti.


Aydın Osman | T HABER

Borisov'dan Erdoğan'a: Beni örnek al istifa et

Bulgaristan'da geniş katılımı protestolar sebebiyle Şubat ayında istifa eden eski Başbakan Boyko Borisov, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mesaj gönderdi.
Bulgar basınına konuşan Borisov, "Erdoğan beni örnek almalı. İnsanlar farklı bir fikre sahip olduğunda (liderler) istifa etmeli. Sonra seçimlere gidersiniz ve halk sizi en büyük siyasi parti seçer." diye konuştu.

Borisov'un Mayıs
ayındaki seçimlerde birinci gelse de diğer partilerin koalisyona yanaşmaması sebebiyle hükümeti kuramamıştı. GERB'i seçim başarısı dolayısıyla kutlayan ilk lider Erdoğan olmuştu.
rtisi GERB,

Haber 7

BAF: Bulgaristan’da hiç mi Türk kalmadı?

7 Haziran 2013 Cuma



Türkçenin zorunlu ders olarak okutulmasının gündeme gelmesinin ardından Türk karşıtı söylemlerle Türçeyi boykot etmelere Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) tepki gösterdi.

BAF Başkanı Sezgin Mümin, Bulgaristan Türklerine “Haklarınızı arayın, birilerinin haklanızı çiğnemesine, sizin yerinize karar vermesine izin vermeyin, ana dilinizde eğitim almak sizin en doğal hakkınız. Psikolojik baskılara boyun eğmeyin” çağrısında bulundu.

BAF Başkanı, diğer derneklerle sivil topluk kuruluşlarını Bulgaristan Türklerinin sorunlarına yeterince duyarlı olmamakla suçladı. BAF “Türklerden oy aldınız, bu nedenle kamu baskısı uygulayarak Türklerin haklarının çiğnenmesine göz yummayın” diye HÖH’ü de sert dille eleştirdi.
BAF, yaptığı basın açıklamasında Bulgaristan Türklerinin duyarsızlığını da şu sözlerle kınadı: 

Birileri, Bulgaristan Türklerinin ana dilinde eğitim almasına bile karşı çıkıyor. Allah aşkına biz hangi çağda yaşıyoruz, kim kimin ana dilinde eğitim almasına karışabilir ya da engel olabilir! Beyni Türk düşmanlığı ile yıkanmış milliyetçilerin davranışlarında şaşılacak bir durum yok. Onlar, doğası gereği her zaman böyle davranacaktır. Bulgaristan Türklerinin sessiz kalmasını anlayamıyorum. Sorarım ben "Bütün haklarınızı aldınız mı da susuyorsunuz? Türk karşıtı eylemlerle söylemler sürerken biz niye tepki götermiyoruz. Bulgaristan'da hiç Türk kalmadı? Dilimize, kimliğimize sahip çıkmak için 89 öncesi dönemi mi yaşamalıyız tekrar?" 1989 öncesi zulme uğradınız, şimdi tazminat davası açmaya bile cesaret edemiyorsunuz. Sanki 89 önce zulme maruz kalan olmadı. Belki de bunun sebebi Bulgaristan Türklerinin 23 yıl uyutulmuş olmasıdır, 89 öncesi ise komünist rejimin baskısıyla adını bile söylemeye cesaret edemiyordu. Fakar artık bunları aşıp da hakkını hukukunu savunan bilinçli vatandaş olma vakti geldi. 1989 öncesindeki gibi yönetilen köle ruhlu, iradesiz yığın gibi davranmaktan kurtulmalıyız!



Aydın Osman | T HABER

BAF’tan HÖH’e çağrı: 'Türklerin azınlık statüsü için çaba harcayın'

Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Bulgaristan’da Türk azınlığın resmi azınlık statüsüne alınması için üyelerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu ve iktidar ortağı Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisine (HÖH) çağrıda bulunarak ülkedeki Türklerin resmi azınlık statüsüne alınması yününde yasal çalışma yapmalarını istedi.

BAF Başkanı Sezgin Mümin, Bulgaristan’da ve Türkiye’deki Bulgaristan vatandaşı Türklere ait STK’ların da bu konuda ortak hareket etmeleri gerektiğini belirterek, ilgili yasalarda değiklik yapılması için ortak hareketin şart olduğunu kaydetti.


Ajans Bg

HÖH, eski belediye başkanının vali atanması için başbakana baskı yapıyor



Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, Sofya İli valiliğine Emil İvanov’u öneriyor. Bu bilgiyi HÖH yönetimi de doğruladı.
Bulgar Sosyalist Partisi’nin (BSP) Genel Başkanı Sergey Stanişev bu bilgiyi doğrulamadı, ancak ret de etmedi.

EMİL İVANOV KİM?
Sofya’ya bağlı Svoge İlçesi’nin belediye başkanıyken 'ilk özel belediye'nin kurucusu skandalıyla ün kazandı. 1995’ten 2005’e kadar belediye başkanlığını yaptığı dönemde 30 şirket zinciri açarak ilçenin yerel ekonomisin %90’ına sahip oldu.
HÖH’ten seçilen Emil İvanov, üçlü koalisyon döneminde Svoge çevresinde belediyenin koruma alanındaki göl de olmak üzere 38 bin kare alan ormanı HÖH’le ilişkisi olan şirketlere sattı.
İvanov 1990 yılında, Kültür Faaliyetçileri Kulübü’nün Başkanı Georgi Atanasov’a verdiği fizikȋ zararlardan dolayı 2 buçuk yıl hapse mahkȗm olması skandalına rağmen makamında kalmayı başardı.

İVANOV, TÜRKLER ARASINDA NE ZAMAN BİLİNMEYE BAŞLADI?
Emil İvanov, 41. hühümet döneminde HÖH milletvekiliyken Bulgaristan Adalet Federasyonu’nun 11 Ocak 2012’de meclise sunduğu Bulgaristan Müslümanlarının Zorunlu Asimilȃsyonunu Kınayan Bildiri’yi onaylamadı. Bunun üzerine BAF da 12 Ocak Bildirisi’ni onaylamayan 17 millet vekilinin listesini çıkardı. Onaylamayanların listesi seçim öncesi 2 Mayısta önce Ajans Bg’de, daha sonra da T Haber’de yayınlandı.

Aydın Osman | T HABER

Hz. Peygamberin Miracı ve Ümmetine lütfedilen “İlahi Hediyeler”

Beyhan Mehmet 
Kırcaali Bölge Müftüsü

Muhterem Din Kardeşlerim!

Bu akşam Miraç Kandili'ni idrak edeceyiz. Gecenin ehemmiyetini anlamak için hadi buyurun, Hz. Peygamberin (s.a.s) hayatına bir yolculuk edelim, Miracı onun haleti ruhanisiyle teneffüs edelim...

Evet, Yıl hüzün yılıydı, Peygamberimizin muhtereme eşi (annemiz) Hz. Hatice- kadınların en hayırlısı hakkın rahmetine kavuşmuştu. 3 gün arayla peygamberimizin (s.a.s) amcası Ebu Talib (Hz. Ali’nin babası)’te vefat etmişti. Ebu Talib, iman etmese de her zaman yeğni Muhammed’e ve ashabına yardımcı oldu- himaye etti,ayrıca Peygamberimiz çocukluğunu onun evinde geçirmişti…

Bir beşer (İnsan) olan peygamberimiz hüzünlüydü… Allah’a tevekkül ediyor, teslimiyet ve sabır gösteriyordu…
Adem (a.s) gibi cennetten çıkartılsak, Yusuf gibi kardeşlerimiz tarafından kuyuya atılsak, Zekeriyya gibi testereyle ikiye biçilsek, Eyyub gibi 17 yıl yatağa mahkum hayat sürsek… bize düşen tevekkül ve teslimiyettir! Allah dostlarının ifade buyurdukları gibi “Ya rabbi, Kahrın da hoş, lütfun da Hoş”.

Ve recep ayının 27.gecesiydi, hicretten bir bucuk yıl önce ( 620-621yılı) Hüzünlü Nebi, ilahi yolculuğa çıkartılıyordu. Kabe’den- Mescid-İ Aksa’ya, oradan da sidertü müntehaya ( Yüce Kat semalara). Hiç bir beşerin (insanın) ulaşmadığı mertebelere misafir ediliyordu Fahri kainat efendimiz. Cennet ve cehennemi gören, Ulul Azm peygamberleriyle sohbet eden, Yüce Allah’a (Ruyetullah) taat ve tazimini bildiren Peygamberimiz, Ümmetine Miracın hatırası olarak şu üç hediyeyi takdim ettiler:

1. Beş Vakit namazı, Namaz müslümanların Miracıdır – Allah katında yükselişidir (Hadis)

2. Amenerrasulu Aşr-I Şerifi- yatsı namazı sonrasında okuyan için, o gece vefat ederse Şehitlik mertebesine ulaşır müjdesi – (Hadis)

3. Tevhid akidesi ve müminlerin nihayi nokta olarak Cennete girecekleri – Ancak, Kişinin ilk hesaba çekileceği amel namazdır- (Hadis), Mevlam rızasıyla huzuruna Kabul etsin (vefat anımızda da Müslüman olarak vefat etmeyi nasip etsin).

Bu ilahi yolculuğu Peygamberimiz (s.a.s) Mekke eşrafına ( Müşriklere ) anlattığında alay ettiler, hatta Ebu Bekir’e giderek dostun Muhammed bir gecede, deveyle bir ay süren yolculuğu tamamladığını ifade ediyor, Mekke’den – Kudüs’e gidip-geldiğini ifade ediyor, ne dersin deyince? Bunu Peygamberim Muhammed söylüyorsa “ DOĞURUDUR” hiç yalanını görmedik! Cevabını verir ve “ SIDDIK” (Sadık, Tereddütsüz Doğrulayan) makamına yükselir.

Bu mübarek geceyi idrak ederken, manevi yolculuğu gerçekleştiren kainatın efendisinin bir sözünü hatırlayalım “ Ne mutlu Müslüman’a, onun her hali güzeldir, başına sıkıntı ve problem gelir o SABREDER ve kazanır, Başına bolluk, sıhhat ve afiyet isabet eder ŞÜKREDER ve kazanır”.

Hüzün yılına müteakip yaşanan Miracı hatırlarken, hüznümüz ve sorunlarımızı düşünelim “ Kendini nefsinizden başlayın" Peygamber tavsiyesine uyarak, muhasebe ve tövbemizi yapalım, arınmak suretiyle manevi yükselişe nail olalım.

Hüzünlü, dertli ve kederli kardeşlerimizin- huzurlu, mutlu ve başarılı olmalarını temenni ederek, Mübarek Miraç kandili İslam aleminin birlik ve dirliğine, bütün insanlığın da refah ve huzuruna vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ederim.

Not: Recep Ayının 27 gecesi, miladi takvimde karşılığı 05.06.2013 Çarşamba akşamıdır. Merkezi camilerimizde “Miraç Kandili” programları tertip edilecektir.

Müşterek dualarla, Allah’a emanet olun Dostlar!

Mestan: DANS Kanunu’nda değişiklik konusunda çıkar çatışması olan salonu terk etsin. GERB meclis gurubu, oturumu terk etti



Bulgaristan Vatandaşları Avrupa Kalkınması (GERB) partisi meclis grubu, meclis otumunu terk etti.

GERB’liler, oturum başlarken meclise girdi, ancak yeterli çoğunluk olduğunu görünce terk etti. Meclis Başkanı Mihail Mikov, bununla ilgili olarak “Sayın Borisov halk, Genel Kurul’a kayıt kurnazlığınızı görüyor” dedi.



DANS KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK

GERB’in meclisi terk etmesinin ardından Devlet Millȋ Güvenlik Ajansı (DANS) Kanunu’nda yapılacak değişiklikler tartışılmaya başladı. Ardından meclis kürsüsüne çıkan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan “Son derece önemli bir yasa tasarısını gözden geçiriyoruz. Bu yasa tasarısının değerlendirilmesi konusunda çıkar çatışması olan varsa hemen meclisi terk etsin” diye konuştu.



İçişleri Tsvetelin Yonçev, yasa tasarısını tartışmak için mecliste kaldı.



Aydın Osman | T HABER

‘Şeyh Bedreddin’in Yolunda’ adlı ulusal resim yarışmasında birinciliği bulunan Sevgin, muhtarı 200 leva için tehdit etmek zorunda kaldı

Razgrad’ın Podayva Köyünde yaşayan lise son sınıf öğrencisi Sevgin Müzekar, annesinin ameliyatı için köy muhtarına tehdit içerikli mesajlar bırakarak para istedi.
Podayva Muhtarlığı binasına köy muhatrının alması için el yazısıyla Türkçe yazılmış tehdit notu bırakan Sevgin Müzekar, ikinci defa aynı içerikli notu binaya bırakınca polis tarafından yakalandı.
Müzekar, muhtara gönderdiği notlara, binanın belirli bir yerine 200 leva bırakmasını, eğer polise haber verirse yokedileceğini yazdı.
Polis tarafından yakalanan Müzekar, ifadesinde ailesinin ekonomik durumunun çok kötü olduğunu ve annesinin ameliyatı için böyle bir girişimde bulunduğunu söyledi.
Razgrad Savcılığı, Müzekar’ın daha önce herhangi bir suça karışmadığını gözönüne alarak 24 saat tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmasına karar verdi.
ULUSAL RESİM YARİŞMALARINDA ÖDÜLLERİ VAR
Lise eğitimine Resim Bölümünde devam eden Sevgin Müzekar’ın ulusal resim yarışmalarında birincilikleri var. En son birincilik ödülünü ‘Şeyh Bedreddin’in Yolunda’ adlı ulusal resim yarışmasından aldı. Daha önce ise uzay konulu yarışmada onun fırçasından çıkan resim birinciliğe layık görüldü. Ödülünü ise Bulgaristan’ın ilk kozmonotu Georgi İvanov’un elinden aldı. 
Tanıdıkları Müzekar için çok iyi resim yaptığını, sakin ve sessiz bir genç olduğunu söylüyor.
Ajans Bg

Dışişleri Bakanı Vigenin: Bulgaristan vatandaşları Türkiye’deki protestolara katılmasın

6 Haziran 2013 Perşembe

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin, Türkiye’de bulunan Bulgaristan vatandaşlarının protesto gösterilerine katılmamasını tavsiye etti.
Son günlerde Bulgar medyasında Türkiye’de ikamet eden Bulgaristan göçmeni ve çifte vatandaşlığa sahip şahısların da İstanbul, Ankara ve İzmir’deki protesto gösterilerine katıldıklarına dair haberler yayınlanmasının ardından bir açıklama yapan Dıişleri Bakanı Vigenin, Bulgaristan vtandaşlarının protestolara katılmamasını istedi. 

‘Bulgar vatandaşlarının bu protesto gösterilerine katılmaları akıllıca değil’ diyen Kristian Vigenin, konunun Türkiye’nin ulusal sorunu olduğunu belirtti.

Benzer olaylarda orantısız güç kullanımı, standart prosedürün dışına çıktığını kaydeden Bulgar Dışişleri Bakanı, beklentilerinin Türk makamlarının aşırı güç kullanımına yol açan nedenleri araştırması olacağını vurguladı. 

Ajans Bg

Ünal Tasim, tarım bakanı yardımcısı atanacak mı?

Tarım Bakanı Prof. Dimitır Grekov, Pazartesi günü tarım bakanı yardımcılarının adlarını açıklayacak. 

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi ile Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) arasındaki müzakereler sürmekte olduğu bildirildi. İki parti, Ünal Tasim'i mi, yoksa Bürhan Abazov'u seçeceği konusunda henüz bir karara varamadı. BSP'nin favorı ismi ise Yavor Geçev. Ünal Tasim'e bakan yardımcılığı değil de tarım alanında başka yüksem makam verilebileceği de tartışılıyor.

Aydın Osman | T HABER

Başmüftü Mustafa Aliş, Samsun Balkan Türkleri Derneği’ni ziyaret etti

Bulgaristan Müslümanları Baş Müftüsü Dr. Mustafa Aliş ve Yardımcısı Vedat S. Ahmed ile Mübadele Derneği Başkanı Erdoğan Özoral, “15. Geleneksel Etli Kazan Pilavı Günü” hazırlıklarını sürdüren Samsun Balkan Türkleri Derneği’ni ziyaret etti.
Bulgaristan’dan gelen misafirleri Balkan Türkleri Derneği Başkanı Cihat Yılmaz ve Yönetim Kurulu üyeleri, dernek üyeleri ile mübadil köy dernekleri başkanları tarafından karşılandı. Hoş bir sohbet ortamında birçok konuyla ilgili fikir alışverişi yapıldı. Bulgaristan Müslümanları Baş Müftüsü Dr. Mustafa Hacı Aliş, Bulgaristan’daki Müslümanlar ve Türklerin durumu hakkında bilgiler verdi. Samsun Balkan Türkleri Derneği Başkanı Cihat Yılmaz, “Bizlere yapmış olduğunun nezaket ziyaretiyle bizleri onurlandırdınız. Balkanlardaki Türk vatandaşlarımızla ilişkilerimizi kuvvetlendirmek adına bu ve bu gibi ziyaretler bizlere güç veriyor. Biz Samsun Balkan Türkleri Derneği olarak 9 Haziran 2013 Pazar günü Asarağaç Piknik ve Mesire Alanı'nda ‘15. Geleneksel Etli Kazan Pilavı Günü’nün hazırlıklarını sürdürüyoruz. Kültürümüzün ve oyunlarımızın yaşatılması için çalışmalarımıza devam ediyor. Bu arada sizleri de 15. Geleneksel Etli Kazan Pilavı Günümüze davet ediyorum” dedi.

İHA

Tsvetanov’a avukat tutmak için 3 gün süre



Bulgar medyaları, eski İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov’un kendisine avukat seçmesi için 3 gün süre verdiğini yazdı.
Bulgaristan Vatandaşları Avrupa Kalkınması (GERB) partisi milletvekili Tsvetan Tsvetanov, şu ana dek 10 kişinin kendisine avukatlık yapmayı üstlendiğini söyledi. Bulgar medyalarına konuşan Tsvetanov, Alman avukat bile tutacağını, ancak o avukatın sadece danışmanlık yapacağını belirtti. Eski içişleri bakanı artık dünden beri sanık sandalyesine oturtulmakta. Tsvetanov’un dokunulmazlığından vazgeçtiği, hemen ardından da savcılığın, eski içişleri bakanının, görev sırasında yaptığı yasa dışı dinlemelerle ilgili davayı yenilediği bildirildi.
Savcı ekibi, eski bakanın tutukluluk haliyle ilgili nasıl karar alacağını belirleyecek. Savcılığın; ev hapsi, kefalet ya da hücre hapsine kararı alma ihtimali var. Alınacak karar, Tsvetanov’un işlediği suçun kamuda yarattığı tehlike, aleyhindeki deliller, ekonomik durumu, medenȋ durumu ve sağlık durumuna göre belirlenecek.

KEFALET CEZASI KESİLİRSE
Alınacak karar, kefalet olursa, asgarȋ ya da azamȋ diye öngörülen bir rakam yok. Ancak kesilecek para cezasının 100 bin leva olacağı söyleniyor.

DAVAYI TAKİP EDEN SAVSILAR KİM?
Davayı takip eden savcıların adları henüz açıklanmadı. Gayrı resmȋ olarak siyasȋ baskı uygulama tehlikesi olduğu söyleniyor.

Aydın Osman | T HABER

Facebook’ta “Türkçeye EVET” çağrısı

Bir grup Türk karşıtı Bulgar milliyetçisinin “Okulda Türkçeye hayır” sayfasını açması üzerine tepki olarak Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) adına “Türkçeye EVET” sayfası açıldı.
BAF Başkanı Sezgin Mümin, Bulgaristan Türklerini Ana Dilini Zorunlu Ders Olarak Okuma kampanyası çerçevesinde birleştirmeyi amaçlayan çağrı yayınladı. BAF Başkanı öteki derneklerle sivil toplum kuruluşlarını çok sert dille eleştirdi:
Bulgaristan Adalet Federasyonu, Bulgaristan Türklerinin haklarını korumak için mücadele veriyor. Peki ya öteki derneklerle sivil toplum kuruluşları nerede? Bulgaristan’da yaşayan Türklerin hakları çiğnenmesine niye kayıtsız kalıp duyarsızca davranıyorlar. Bizim asıl amacımız Bulgaristan Adalet Federasyonu’nun prestijini artırmak değil, Bulgaristan Türklerinin ‘gözünü açıp’ haklarını savunmak. Bundan dolayı öteki dernekler, çalışmalarımızı BAF adına değil, Bulgaristan Türkleri adına desteklemesi gerek. Çünkü o derneklerin asıl görevi Bulgaristan Türklerinin sorunları ile ilgilenmek. Bunu yerine getirmezlerse tarih onlardan hesap sorar elbet.

BAF’ın çağrısı:



Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu Başkanı Sezgin Mümin’den

ÇAĞRI


   

Sayın Soydaşlar,
Ana Babalar,
Nineler Dedel,
Türk Kardeşlerim,

Dilin millet belirtisi olduğunun kesinlikle bilincindeyiz. Dil, toplumda insanların birliğini belirler. Biz Bulgaristan Türkleri, ana dilimizin unutulmasına izin verdiğimizde etnik olarak haritadan silineceğiz.   
    Seçim öncesi Ana Dilinin Zorunlu Ders Olarak Okutulması kampanyasını düzenlemiştik. Ana dilinin okutulması için çocuklarınızın en yakın okula dilekçe verme tarihi 18 Mayıs 2013’te sona erdi, ancak seçim heyecanı koltuk sevdası derken sezimiz yeterince duyuramadık.
Şu an sivil toplum kuruluşları ve Türk soylu Bulgaristan vatandaşlarının desteği ile Ana Dilinin Zorunlu Ders Olarak Okutulması kampanyası başlatıyoruz; sizlerin de desteğini bekliyoruz. Hepimiz birleşip Türklük adına Facebook’taki “Türkçeye EVET” sayfasını destekleyelim.
      Yıllar önce nelere maruz kaldığımızı da unutmayalım: zorla isim değiştirmeler, ana dili Türkçemizi konuşmayı yasaklamalar, dinȋ ibadetleri serbestçe yerine getirmeyi yasaklamalar, Rodoplarla zorla kovmalar vs. vs. Bütün bunlar başımızdan geçti, fakat şunu hep unuttuk: ana dilimizi yavaş yavaş unutursak etnik olarak kimliğimizi kaybedeceğiz.
  Çocuklarımız, çocuk hikȃyelerini hecelemeden okumakta ve kendilerini Türkçe ifade etmekte zorlanıyor, çünkü düzgün doğrü düzgün ana dili eğitimi almadılar.
  90’lı yıllardan beri velilerin beyinlerini yıkayarak çocuklarımızın Türkçeyi bildiğine ve bu dili okumalarına gerek olmadığına ikna etmeye çalıştılar.
Ortak çabalarımızla sivil toplum kuruluşumuzun ana dilini zorunlu ders olarak eğitim sistemine girmesi fikri etrafında birleştireceğine inanıyoruz, amaçlarımıza ulaşıncaya kadar demokratik taleplerimizi sürdüreceğiz, amacımıza ulaşmadan da vazgeçmeyeceğiz, hiç şüphesiz başarıya da ulaşacağız.

Sofya                                                                                               BAF Başkanı:
5 Haziran 2013                                                                                             Sezgin Mümin



Aydın Osman | T HABER

Bulgaristan, Türkiye’deki gelişmelerden tedirgin

© Fotoğraf: ЕPА / BGNES
Çevrecilerin İstanbul’da düzenlenen sınırlı gösterisi, Ankara, İzmir ve diğer büyük kentlerde yığınsal siyasi protesto eylemlerine ve polisle çatışmaya dönüştü. Bunun sonucunda iki ölü, binlerce yaralı ve tutuklu var. 
Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin, bu çatışmalarla ilgili açıklamasında, ülkemizin Türkiye’deki olayları dikkatle izlediğini ve polisin protestoculara uyguladığı şiddet, aşırı kuvvet ve baskı kullanımından tedirgin olduğunu belirtti. Sofya’nın bu tedirginliğine epey neden var. Türkiye, Bulgaristan’ın ortak sınırı olduğu en büyük ülkedir. Ayrıca Avrupa Birliği dışında en önemli ticaret ortağıdır. Her iki devlet de NATO üyesidir ve Bulgaristan Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımını destekliyor. Son günlerde Türkiye’de tanık olduğumuz şiddet olayları ikili ilişkilerimizin yararına olmayıp Kuzey Atlantik Birliği’nin değerlerine aykırıdır.
© Fotoğraf: ЕPА / BGNES
 
Komşu Türkiye’deki şiddet dalgası, Bulgaristan ile sınırından ülkemize giren yasadışı sığınmacı sayısının artma eğilimine denk geliyor.Her ay sınırımızı 200 kadar sığınmacı yasa dışı olarak geçmeye çalışırken bu ülkemizdeki geçici barınak sayısının artırılmasını, sınırın en sorunlu kesimlerine onlarca sınır polisinin gönderilmesini gerektiriyor.Türkiye’deki kargaşalar, iktidarının şimdiye kadar Suriye uyuşmazlığı sonucu Avrupa’ya yoğunlaşan göçmen akınını başarılı kısıtlama çabalarını da engelleyebilir. Çünkü bu göçmenlerin çoğu Bulgaristan’dan geçiyor. 
Türkiye’nin meydan olabileceği sürekli kargaşalar öte yandan Bulgar nakliyecilerinin Türkiye sınırını geçerken ülkede karşılaştıkları sorunların çözülmesini sağlayacak hükümetlerarası müzakereleri de engelleyebilir. 
Öte yandan komşu Türkiye, turistik bir destinasyon veya görev icabı olarak binlerce Bulgar tarafından ziyaret edilen, çifte vatandaş olan yüzbinlerce Bulgaristanlının içinde yaşadığı bir ülkedir.Bulgaristan, Türkiye’deki soydaşlarımıza konsolosluk ve diğer korumalar sağlamalı, oysa şiddet ve kargaşalar ortamında böylesi önlemler zor veya gecikmeyle alınabilir.
© Fotoğraf: BGNES
Türkiye’deki gelişmeler Bulgaristan’da da bazı protesto eylemlerine yol açtı. Sofya’da Ankara’nın siyasetini protesto eden Türk öğrenciler, polis baskı ve şiddetine maruz kalan soydaşları ile dayanışmasını ifade ettiler. 
Medyaya açık mektubunda Bulgar öğrencileri, Türk öğrencilerini destekleyerek, demokrasi ilke ve davasını dayatma eylemleriyle dayanışma ifade ettiler. 
Türkiye’deki protestoların ne zaman ve ne pahasına sona ereceği şimdilik bilinmiyor. Türkiye Başbakan yardımcısı Bülent Arınç’ın polis şiddet kurbanları ile ilgili özürü besbelli buna yeterli değildir. 
Stoimen Pavlov I BNR

Facebook’ta Türkçe karşıtı ve Türk düşmanı propaganda

5 Haziran 2013 Çarşamba




Bir grup Bulgar gencinin 31 Mayısta Facebook’ta açtığı “Okulda Türkçeye hayır” adlı grubu 3 bin 538 kişi beğendi. Grupta “Türkçeye hayır! Bulgaristan Bulgarlarındır!”, “Bu, dolaylı ‘esarettir’ (500 yıl acı ile çile). Bulgar okullarında Türkçeye HAYIR” türünden Türk düşmanı milliyetçi sloganlar atılıyor. Sayfada Türk düşmanlığı aşılayan birçok fotoğraf var.
Hak ve Ögürlükler Hareketi Genel Başkanı Lütvi Mestan'ın fotoğrafının üzerine kırmızı X çekilmiş fotoğrafın üst kısmında "Türkçe Türkiye'de! APTAL ŞEY! Burası Bulgaristan" yazısı var.
Sayfada Türklere söven yorumlar da var.
Bunun üzerine tepki olarak Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) adına "Türkçeye EVET" grubu açıldı. BAF, Türklük ve insanlık adına herkesi Bulgaristan'daki Türkçe eğitimi desteklemeye çağırdı.



TÜRKÇE KARŞITI KAMPANYA NASIL BAŞLADI

HÖH'ten seçilen Gençlik ve Spor Bakanı Mariyana Georgieva’nın seçim öncesi 3 Mayısta Demir Baba Tekkesi’nde “Ben bir dil profesörü olarak çocuklarınız, okula giderken çantasında Bulgarca ders kitaplarının yanında ana dili dersi kitaplarını almalarını sağlamak için  Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin yürüttüğü siyaseti destekleyeceğim” sözüne milliyetçi parti Ataka’nın Genel Başkanı Volen Siderov 29 Mayısta meclis kürsüsünden tepki gösterdi. Bunun üzerine HÖH Genel Başkanı Lütvi Mestan kürsüden “Bulgarca ders kitabının yanında ana dili dersi kitabını taşımakta ne gibi suç olabilir” cevabını verdi.

Onun ardından Pazar günü Eğitim Bakanlığı’nın sitesinde Türkçenin seçmeli zorunlu ders olarak okutulacağı bildirilinci tepkiler daha da arttı.



SKAT’IN TEPKİSİ

Skat televizyonunun milliyetçi partisi Bulgaristam Millȋ Kurtuluş Cephesi’nin (NFSB) Varna Koordinatötü Kostadin Kostadinov 90’lı yılların başında ana dilini 160 bin öğrencinin okuduğunu, şu an ise 10 bin civarı olduğunu vurguladı ve bu durumun HÖH’ü endişelendirdiğinin altını çizdi. Kostadinov, Türkçenin zorunlu ders olarak okutulmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Bu durum ülkede ayrışma yaratıyor, farklılık duygusu, başka olma duygusu veriyor; çocuk daha birinci sınıftan itibaren kendisini diğerlerinden faklı bilecek. Farklı değiller.



Aydın Osman | T HABER

Kırcaali'de trafik kazası

Kırcaali Emniyet Müdürlüğü, Peugeot rabasının sürücüsü A. R.'nin (20) şehir merkezinin otogar kavşağında yüklü taşıma aracına çarptığını bildirdi.

Kaza, dün saat 18:00'de gerçekleşti. Ölen ya da yaralanan yok. Yapılan alkol kontrolünde sürücüler temiz çıktı. Ancak kuralları çiğneyene ceza kesildi. Hemen ardından gelen itfaye de kaza yerindeki yolu temizledi.

Aydın Osman | T HABER

Eski içişleri bakanı, dokunulmazlığından vazgeçti

Eski İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov, dokunulmazlığından vazgeçme bildirisi sundu.

Medyalara konuşan GERB Genel Başkanı Yardımcısı Tsvetanov, dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunduğunu, ancak belirli numarasıyla başsavcının mahkemeye sunacağını söyledi.

Eski içişleri bakanı "Ne yazık ki açılan dava ile ilgili bütün bu olup bitenleri öğrenecek vaktim olmadı, fakat bunun benim için hiçbir önemi yok, çünkü suçsuz olduğumu biliyorum; bunlar, yöneticilerimizin bana karşı kullanacağı sıradakı telkinler" dedi.

 Tsvetanov, gazetecilerin "Bugün size suç duyurusunda bulunulmasını bekliyor musunuz" sorusuna "Savcılık adına konuşamam" cevabını verdi.

Gazetecilerin Tsvetanov'a neden son anı beklediğini üzerine eski bakan "Son an değil, oturum gündeminde talebi Meclis Başkanına sunma süresi 14 gündür" yanıtını verdi.


Aydın Osman | T HABER

İsperih belediye başkanının davası, gelecek hafta sona erecek

4 Haziran 2013 Salı

Davayı takip eden Savcı Milena Pençikova, İsperih Belediye Başkanı Beysim Basri'ye karşı yürütülen soruşturmanın gelecek hafta sona ereceğini bildirdi.
Savcı Pençikova "Haziran ayının sonuna kadar mahkemeye götürülecek. Ev hapsi hali sürekli gözetim altında tutmaya eşit olduğu için Haziran ayındaki adlȋ tatil yüzünden ertelenme ihtimalini de göz önünde bulundurmaktayım; bu tür davalar öncelikli olarak ertelenir" diye açıkladı.
Pençeva, sürecin bir kısmının balistik rapor, DNA kontrolü ve buna benzer unsurları kapsadığını belirtti. İşlediği suçun belediye başkanlığı görevlerini kapsamadığı gerekçesiyle Beysim Basri'yi görevinden uzaklaştırma isteği mahkemece reddedileceği açıklandı.

NE ZAMAN, NEDEN TUTKLANDI?
İsperih Belediye Başkanı daha Nisan ayının başında Voden rezervinde yasak av hayvanlarına ateş ederken yakalayan ormancıyı öldürme girişiminde bulunmaktan tutuklandı. 
Beysim Basri ilk başlarda nezarette tutuluyordu, ancak hipertoni krizlerinin artması nedeniyle ev hapsine mahkȗm edildi.

Aydın Osman | T HABER

BAF'ın Türklerin sorunları üzerine çalışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

EN ÇOK OKUNANLAR

SON YAZILAR

Arşiv

Etiketler

Döviz Kur Çevirici

 
Support : Creating Website | Blog Okulu Template | Blog Okulu
Copyright © 2013. T HABER - Bütün Hakları Saklıdır.
Template Created by Creating Website Published by T HABER
Proudly powered by T HABER