2013-06-16 - T HABER
Son Haberler:
BAF, Bulgaristan Türklerinin sorunlarının masaya yatırılmasını talep etti.Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan'a yazdığı mektupta kurulacak hükümeti Bulgaristan Türklerinin sorunlarını çözmesi halinde desteklemesini istedi.Mektubun kopyaları da Meclis'te temsil edilen Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) , Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ve Ataka Partisine gönderildi. Sezgin Mümin, 11 Ocak Bildirisi'ni Meclis'e sunan GERB'e; özellikle de Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar Partisi (DSB) Genel Başkanı İvan Kostov'a teşekkür etti.

Avrupa Sosyalistlerinin Sofya kongresi öncesinde gerginlik

22 Haziran 2013 Cumartesi

Avrupa Sosyalistler Partisi'nin (PES) Sofya’da başlayan kongresi öncesinde, Bulgaristan'da  bir haftadır devam eden hükümet karşıtı göstericiler ile iktidardaki Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) taraftarları arasında gergin anlar yaşandı. Polisin müdahalesi sonuç verdi ve kavga çıkması önlendi. 

 PES’in lideri Sergey Stanişev, Bulgaristan'da Sosyalistlerin öncülüğünde kurulan yeni hükümetin, ulusal güvenlik biriminin başına tartışmalı bir medya patronunu getirmesi sebebiyle Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin başkanlığından istifa etmesi yönünde çağrılarla karşı karşıya kaldı. 

 Avrupa Sosyalistler Partisi, Avrupa Birliği'ndeki sosyalist ve sosyal demokrat partililerin bir araya geldiği partidir. Asıl adı Party of European Socialist olan parti kısaca PES olarak bilinir. PES'in genel amacı Avrupa'da sosyalist hareketleri güçlendirmektir. 

 PES’e Bulgaristan’dan Bulgar Sosyalist Partisi üye, Türkiye’den ise Cumhuriyet Halk Partisi, Sosyalist Demokrasi Partisi, Sosyalist Parti, İşçilerin Sosyalist Partisi ve Türkiye Komünist Partisi. 

 Hat

Elma atan iki gösterici tutuklandı



Sofya Emniyet Müdürlüğü, bugün Sofya’daki protestolar sırasında Bakanlar Kurulu’nun binasına elme atan 2 gencin tutuklandığını bildirdi.

İkinci tutuklunun yanında kimlik belgesi olmadığı gerekçesiyle götürüldüğü açıklandı.

Aydın Osman | T HABER

Ulusal protestolar, dokuzuncu gün de devam etti

Başbakan Plamen Oreşarski'nin istifası ile Seçim Kanunu'nun değiştirilmesini isteyen göstericiler, protestolarını dokuzuncu gün de Bakanlar Kurulu'nun önünde sürdürdü.

 Protestocular, yine Bağımsızlık (Nezavisimost) Meydanı'nı 1 saatliğine trafiğe kapattı.

Eylemciler, daha sonra yürüyüşlerini Millet Meclisi ile Kartal Köprüsü'ne (Orlov Most) doğru sürdürdü.

Aydın Osman | T HABER

Bulgarlar, protestolarını Almanya’da da sürdürdü



40 civarı Bulgar, dün Almanya’nın Köln şehri katedrali önünde toplanarak Bulgaristan’daki ulusal protestoları destekledi.

Protestocuların çoğu, Bon ile Köln şehri üniversitelerinde öğrenci.

Göstericiler halay çekip Bulgarca, Almanca ve İngilizce slogan attı.

Protestocu öğrenciler, gösterilireninin herhangi bir partinin örgütlemediğinin ısrarla bilinmesini istedi.

Aydın Osman | T HABER

Korman İsmailov: Doğan, Peevski’ye çok yatırım yaptı

Ataka ile HÖH, birbirinin gözde “düşman”ıdır


Lyuba Koleziç’in Nova TV’de sunduğu Aydınlıkta (Na Svetlo) programına katılan Hürriyet ve Şerefet Halk Partisi (HŞHP) Genel Başkanı Korman İsmailov “Delyan Peevski’nin arkasında Ahmet Doğan var. Bunu da HÖH’e üyeyken anladım. Doğan, Peevski’ye çok yatırım yaptı.” diye konuştu.

İsmailov, Peevski ile Doğan’ın, siyasetin kötü yönlerini simgelediklerini söyledi ve sokağa çıkıp da halkla sohbet edemediklerinin altını çizdi.

İsmailov “Ataka ile HÖH, birbirinin gözde “düşman”ıdır. Gözde kelimesini değil, düşman kelimesini tırnak işareti içine alıyorum.” diye açıkladı.

Korman İsmailov “Plamen Oreşarski hükümetinin desteklenmesi için HÖH’ten kimin Ataka temsilcileriyle müzakere ettiğini çok merak ediyorum. Artık Volen Siderov’un siyaset sahnesinde kalamayacağı hepimizin malumu.” diye ekledi.
 

İSMAİLOV, DOĞAN’A SUİKAST GİRİŞİMİNİ DEĞERLENDİRDİ 
HŞHP Başkanı, Ahmet Doğan’a karşı yapılan suikast girişimini birilerinin düzenlemediğini, Oktay Enimehmedov’un kendi başına böyle bir girişimde bulunduğunu ileri sürdü.

HŞHP lideri, HÖH’ün iktidara geldiğinde iktidarı başarıyla istismar ettiğini vurguladı ve HÖH’te bir tek şah olduğunu, vezir bile olmadığını, geri kalan hepsinin piyon olduğunu belirtti.

İsmailov, demokrasinin geldiği ilk yıllarda HÖH’ün kendi savunduğu değerler ile fikirlerden koptuğunu ifade etti.

HŞHP Genel Başkanı, Volen Siderov’un iktidarda olmasının çok tehlikeli olduğunun altını çizdi.

Aydın Osman | T HABER

“HÖH, BSP’yi batıracak”



TV7’deki Koşlukov Faktörü programının sunucusu Emil Koşlukov “HÖH, doyumsuz iştahıyla hem BSP’yi hem hükümeti batıracak: bu benim tespitimimdir. TV7, HÖH’ün dediklerinde, sansürle eleştirdiklerinde bu analizi yapıyorum.” dedi.

Koşlukov, bir medyada farklı fikirlerin uyum içinde olmasının kendisinde şüphe uyandırdığını ifade etti.

Koşlukov, halkın sokağa dökülmesinden de Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ve Oreşarski hükümetini sorumlu tuttu.

Sunucu Koşlukov, Halkın güveninin, Oreşarski Plȃnı’na değil, Oreşarski hükümetine azaldığını belirtti.

Emil Koşlukov, hükümetin günlerinin sayılı olduğunu da kaydetti.

Koşlukov, yeni seçim yasasının tasarlanması gerektiği görüşünde.

Sunucu, daha 2002’de Demokratik Güçler Birliği (ODS) partisiyle birlikte yeni karma seçim sistemli yasa tasarısı fikrini meclise sunduğunu, daha ilk oturumda 160 milletvekilinin oyladığını açıkladı.

Aydın Osman | T HABER

HÖH: Kırcaali’de iyi çalıştık



Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi Merkez Kurulu, 2013 Seçimleri’nde Kırcaali İli’nde güzel çalıştığını bildirdi.

HÖH, Sofya’da düzenlediği oturumda en büyük başarıyı da Eski Zağra’da elde ettiğini, tarihinde ilk 3 bin 500 oyla 2 milletvekili çıkardıığını açıkladı.



KIRCAALİ’DE HÖH VERİLEN OY SAYISI

12 Mayıs 2013 tarihinde düzenlenen genel seçimlerde HÖH, Kırcaali İli'nde 46 bin 407 oy aldı. HÖH, önceki seçimlere kıyasla bu seçimlerde Kırcaali İli’ndeki oyların düşüşünü halkın yurtlarını tek etmesiyle açıklıyor. HÖH, 5 bin vatandaşın da Bulgaristan’a gelmek yerine Türkiye’de oy kullanmayı tercih ettiği ifade etti.

HÖH’ün Kırcaali İli’nden en çok 4 milletvekili çıkarmayı hedeflediği kaydedildi.

HÖH, getirilen yeni uygulamayla Kırcaali ile Türkiye’den aldığı oylarla Sofya ile Vidin’den milletvekili çıkardı.



HÖH’ün ülke genelinde aldığı toplam oy ise 400 bin 466.



Aydın Osman | T HABER

Kooperatif garajı kapısına aşk ilânı

Kırcaali merkezindeki Yordan Yovkov lisesi yakınındaki kooperatif garajı kapısına tinercilerin uzun zaman önce "Seni seviyorum Sibel" diye aşkını ilân ettiği görülüyor.

Genlerin, yazının etkisini artırmak amacıyla sağ tarafa çizdiği ok saplanmış kalp de göze çarpıyor.

Borisov: Doğan ülkeyi 20 yıl yönetti, yalnızca bizim dönemimizde iktidarda değildi

Eski Başbakan Boyko Borisov, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz yaptığı görüşmede "Ahmet Doğan, ülkeyi 20 yıldır yönetiyor." dedi. 

GERB Genel Başkanı Borisov, sözlerini "Doğan yalnızca bizim dönemimizde yönetimde değildi, bu yüzden de bir yıl sonra iktidardan ineceğimizi söylemişti. Dayandık, seçimlere 2 ay kala iktidardan indik." diye sürdürdü.

Borisov, yıllardır Doğan'la görüşmediğini de ekledi.

Borisov, protestoların ne kadar zaman süreceğini kestiremediğini belirtti ve "Başbakan Oreşarski'nin yerinde olsan istifa ederdim." dedi.

GERB Başkanı, protestoların siyasî partilerin örgütlemediğini, memnun olmayan halkın sokaklara döküldüğünü ifade etti.

Borisov, Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) Genel Başkanı Stanişev'in kendisinden özür dilemesi gerektiğinin altını çizdi ve "Sayın Schulz da Atakalı holiganlarla muhatap olmasınlar diye GERB'den de yeni kurulan hükümete bir oy vermeyi üç kez teklif ettiğimi bilir." diye kaydetti.

Aydın Osman | T HABER

Protestocular, Şıpka Geçidi'ni hükümete kapattı



Protestocular, bugün saat 10:00 ile 10:15 arası Şıpka Geçidi’ni Oreşarski hükümetine kapattı.

Barikatlar, Gabrovo şehri çıkışındaki Cumhuriyet Geçidi’ne (Prohoda na Republikata) kuruldu.

Güvenliği Gavrova Emniyet Müdürlüğü sağladı.

Yol İdaresi, protestocuların sayısının 100 olduğunu, daha sonra da elliye düştüğünü bildirdi.

Aydın Osman | T HABER

Hükümet karşıtı protestoların 8. günü

21 Haziran 2013 Cuma

19:00
Hükümet karşıtı protesto gösterilerinin 8’ci gününde başkent Sofya’daki Bağımsızlık Meydanı’nda toplanan binlerce vatandaş, hükümeti protesto ediyor.  Protestocular ‘İstifa’ ve ‘Oreşarski senden sadece istifa etmeni istiyoruz’ yazılı pankartlar taşıyor.

Biri Romanya plakalı, biri de Türk plakalı iki TIR kaza yaptı: 1 ölü

Byala Rusçuk karayolunda meydana gelen trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti. Kaza, Romanya plakalı TIR aracı ile Türk plakalı TIR’ın çarpışması sonucu meydana geldiği bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Romanya plakalı TIR’da bulunan sürücü olay yerinde hayatını kaybetti. 

Hat

“BSP ile HÖH’e hayır”

19 Haziran 2013 Çarşamba

Sofya'daki protestolar, beşinci gün de devam etti.

Sofya'da 9 kişiyle başlayan protestodaki katılımcı sayısı, 7 bine ulaştı. 

Nezavisimost (Bağımsızlık) Meydanı, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekili Delyan Peevski'nin, Devlet Millȋ Güvenlik Ajansı'nın başkanı atanmasının protesto edilmesinin simgesi haline geldi.

Peevski, DANS başkanlığından adaylığını çekmesine rağmen Başbakan Oreşarski'ye istifa çağrısı protestosları şiddetle tırmanmaya başladı. 

Protestocular “İstifa”, “BSP ile HÖH’e hayır” çığlıkları attı. 

Protestocuların pankartlarında “Satılık değiliz, sizden bedava nefret ediyoruz”, “Bulgaristan satılık değil” yazısı vardı. 

Protestocular daha sonra HÖH, BSP ve GERB merkezine partileri yuhlamak için uğradı. 

PROTESTOYA GELEN PROVOKATÖRLER 
Protestoya provoke etme amaciyla gelen 50 civarı gösterici, yüzünü gizleyip hangi amaçla geldiğini söylemedi ve gösteriye katılmak istedi. Göstericilerin ellerinde Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev karşıtı pankartlar vardı.

Bazıları kendilerini Ulusal Özgürlük Hareketi partisi sempatizanı olarak tanıttı. 

POLİS, DOKUZUNU TUTUKLADI 
Sofya Emniyet Müdürlüğü, aralarında bulunan dokuz kişiyi tutukladığını bildirdi. Üzerlerinde kesici alet bulunduğu da açıklandı. Bazılarında kimlik belgesi olmadığı da ortaya çıktı. Polis, kamu düzenini bozmak istiyorlar gerekçesiyle diğer göstericilerden ayrı tuttuğunu açıkladı. 

SİDEROV’UN İÇİŞLERİ BAKANIYLA GÖRÜŞMESİ
Ataka partisi Ganal Başkanı Volen Siderov, İçişleri Bakanı Tsvetlin Yovçev ile görüşerek parti merkezindeki yoğunluğun artırılmasını istediği bildirildi.

DİĞER ŞEHİRLERDEKİ PROTESTOLAR
Protestolar; Filibe, Varna ve Burgaz gibi büyük şehirlerde de devam etti.

Filibe’deki protesto
Filibe’de 500 civarı protestocu sokağa döküldü. Protestocular, Başbakan Plamen Oreşarski’nin yanı sıra Filibe valisini de protesto etti. Göstericiler “Mafya”, “Kızılca çöplükler”, “İstifa” çığlıkları atti.

Burgaz’daki protesto
Yüzlerce Burgaz vatandaşı, yine belediyenin önüne toplandı. Protesto sakin geçti.

Varna’daki protesto
300 civarı Varnalı belediye binasının önündeki kavşağı trafiğe kapattı.

Aydın Osman | T HABER

Ovçarov: Hükümet perde arkası oyunları bırakmalı

18 Haziran 2013 Salı



Eski BSP milletvekili Rumen Ovçarov, Bulgar medyasına yaptığı konuşmada “Hükümet ayakta kalıp ülkedeki istikrarı korumalı.” dedi.


Ovçarov “Bu, Stanişev’in istifasına bağlıysa ben bunu da desteklerim.” diye konuştu.


Rumen Ovçarov, hükümetin, perde arkası oyunları bırakacağının garantisini vermesi gerektiğinin altını çizdi. 


Ovçarov, bunun da Başbakan Plamen Oreşarski’ye dayatılan bakanları değiştirerek yapılabileceğini belirtti. 

Ovçarov, dayatıldığını iddia ettiği bakanların isimlerini vermedi.



Aydın Osman | T HABER

Volen Siderov’un dokunulmazlığı kaldırılmak isteniyor



Ataka partisi Genel Başkanı Volen Siderov’un dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlanmış imza kampanyası dilekçesi, sanal alenme dolaşıyor.


Şu ana kadar bin beş yüz imza toplandı. Dilekçeyi hazırlayanlar, kendilerini “Bulgaristan vatandaşı” diye tanıttı.


Dilekçede Volen Siderov’un aşırı tavırlarından dolayı milletvekili makamını hak etmediği belirtiliyor.


Aynı zamanda birçok aydın ve medya kuruluşu, protestoculara Ataka’nın parti merkezine uğramamasını önerdi.



Aydın Osman | T HABER

Arda nehri, bir arabayı sürükledi



Dün saat 19:00 sularında Arda Nehri’nde bir araba bir araba süya sürüklendi.

Geziye çıkan genç arabasını nehir kenarına bıraktığı açıklandı.


Alınan bigilere göre saat 19:00’da saatlerde barajın kapakları açılıcınca su seviyesi yükselip gencin arabasını sürüklemeye başladı. Paniğe kapılan genç arabanın bagajına gizlendi. Ancak bagajı kilitlendi. 

Arabanın anahtarlarları aradı, fakat bulamadı. İçeride kalan genç, arama ekiplerini aradı. Aynı zamanda da arabanın arka camını kırarak kurtuldu. Hemen ardından kurtarma ekipleri yetişti. 

Gencin elleri ayakları yara bere içinde kaldı. Nehir arabasını 15-20 metre sürükledi.

Aydın Osman | T HABER

HÖH milletvekili, 1 milyon 300 bin kişiyi sokaklara dökerek karşı protesto tehdidinde bulundu

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekili Kamen Kostadinov, Oreşarski hükümetini protesto eden göstericiler ile GERB'i Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ile birleşerek  1 milyon 300 bin taraftarı sokağa dökmekle tehdit etti.

HÖH milletvekili Kostadinov, kendi seçim bölgesi olan Sofya'daki Slatina Semti'ne GERB'in otobüsle seçmen naklettiğini belirtti.

Hemen ardından GERB milletvekili Dimitır Glavçev, Kostadinov'a itiraz ederek Başbakan Oreşarski'nin onuruyla istifa etmesi gerektiğini kaydetti. 

Glavçev konuşmasında "Asfalta kan dökülmesin diye hükümetimiz bunu yaptı, Oreşarski istifa etmezse provokasyonlar artacak." dedi.

Glavçev, Siderov'un protestoları ucuzlatma çabası içinde olduğunun altını çizdi.

GERB milletvekili, Anayasa'nın değiştirilmesini teklif ettiğini, BSP gibi daha az oy almış partilerin ülkeyi yönetmesinin doğru olmadığını ifade etti.

Kostadinov, GERB'i RZS partisi Genel Başkanı Yane Yanev'le aynı görüşte olmakla suçladı.

Aydın Osman | T HABER

İskeçe’den Türkçe yayın yapan Kral Fm radyosu cezalarla susturulmaya çalışılıyor

17 Haziran 2013 Pazartesi

Hüseyin Karadayı
Yunanistan İskeçe’den Türkçe yayın yapan Kral Fm radyosu, Yunanistan devletinin kestiği cezalar yüzünden Avrupa Birliği mahkemelerine başvurmaya hazırlanıyor.

Kral Fm radyosuna toplam 248 bin euro ceza kesildi
Kral Fm radyosunun sahibi Hüseyin Karadayı, Türkçe yayın süresini aştıkları ve yayının kapsama alanını geniş tuttukları için toplam 248 bin euro ceza aldıklarını söyledi. Karadayı, cezaların amacının baskı yapmak ve Türkçe yayın yapan radyoyu kapatmak olduğunu belirtti.
Yaklaşık 15 yıldır mahkemelerle uraştıklarını kaydeden Karadayı, Yunanistan’ın bu tutumu nedeniyle kapanma ile karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Son care olarak Avrupa Birliği mahkemelerine başvuracaklarını açıklayan Karadayı, gerekli evrakların hazır olduğunu ifade etti.

Bulgaristan Kırcaali, Yunanistan Tasos Adası ve Edirne’ye kadar yayınları dinlenebilen Kral Fm’in sahibi Karadyı, böyle geniş bir alana Türkçe yayın yapmalarına rağmen ne Yunanistan’da Türklere ait sivil toplum kuruluşları ne de ki Türkiye’den manevi yardım bile almadıklarını söyledi.  

Hat

Kasim Dal, Erdoğan’a destek mitingine katıldı

kasim-dal-erdogana-destek-mitingindeHürriyet ve Şeref Halk Partisi kurucusu Kasim Dal, Makedonya Gostivar’da Türk sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından düzenlenen Recep Tayyip Erdoğan’a destek mitinginde, “Başbakan Erdoğan’ın yanındayız” mesajı verdi.


Mitinge, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Makedonya Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Kenan Hasip, Karadağ Başbakan Yardımcısı Rafet Husoviç, Kosova Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Ticaret Bakan Yardımcısı Cüneyd Ustaibo, Kosovalı Türk milletvekilleri Müferra Şinik, Fikrim Damka ve Enis Kervan, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rıfat Feyziç, Bulgaristan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi Genel Başkanı Kasım Dal ve diğer yetkililer katıldı. Makedonya’nın yanı sıra Kosova, Bulgaristan ve Karadağ’dan vatandaşların geniş katılımıyla gerçekleşen mitingde, farklı dillerde “Erdoğan’a uzanan eller kırılsın”, “Polise uzanan eller kırılsın”, “Dik dur eğilme Balkanlar seninle” ve “Seni yalnız bırakmayacağız” şeklinde sloganlar atıldı. Katılımcılar ayrıca, üzerlerinde Türkçe, Boşnakça, Makedonca, Arnavutça ve İngilizce olarak “Makedonya, Kosova, Sancak, Karadağ ve Saraybosna seninle”, “Bu oyunu bozmaya, tarihyazmaya kararlıyız” yazılı pankartlar açtı.

Hathaber

Makedonya'dan Erdoğan'a destek

 Makedonya'dan Başbakan'a destek

Balkan Türkleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a destek vermek için Makedonya’nın batısındaki Gostivar şehrinde düzenlenen mitinginde bir araya geldi.

ERCAN KASAP
GOSTİVAR
Gostivar şehrinin merkezinde Türk sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından düzenlenen destek mitinginde, "Başbakan Erdoğan’ın yanındayız" mesajı verildi. Mitinge, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Makedonya Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Kenan Hasip, Karadağ Başbakan Yardımcısı Rafet Husoviç, Kosova Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Ticaret Bakan Yardımcısı Cüneyd Ustaibo, Kosovalı Türk milletvekilleri Müferra Şinik, Fikrim Damka ve Enis Kervan, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rıfat Feyziç, Bulgaristan Özgürlük ve Onur Partisi Genel Başkanı Kasım Dal ve diğer yetkililer katıldı. Makedonya'nın yanı sıra Kosova, Bulgaristan ve Karadağ’dan vatandaşların geniş katılımıyla gerçekleşen mitingde, farklı dillerde "Erdoğan'a uzanan eller kırılsın", "Polise uzanan eller kırılsın", "Dik dur eğilme Balkanlar seninle" ve "Seni yalnız bırakmayacağız" şeklinde sloganlar atıldı. Katılımcılar ayrıca, üzerlerinde Türkçe, Boşnakça, Makedonca, Arnavutça ve İngilizce olarak "Makedonya, Kosova, Sancak, Karadağ ve Saraybosna seninle", "Bu oyunu bozmaya, tarih yazmaya kararlıyız" yazılı pankartlar açtı.
Mitingde okunan destek mesajında, Balkan Türkleri'nin son dönemde Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylar bahane edilerek, Türkiye'nin farklı kentlerinde ortaya konulan marjinal eylemleri kaygıyla izledikleri belirtilirken, eylemlerin çevreci amaçlardan uzaklaşarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef almasından dolayı duyulan rahatsızlık vurgulandı. Türkçe, Arnavutça ve Makedonca okunan destek mesajında ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Taksim Gezi Parkı'nda eylem yapanlar şunu çok iyi bilmelidirler; Türkiye'yi kaos ortamına sürüklemek isteyen şer odaklarının ve faiz lobilerinin provokatif eylemlerini kabullenmemiz asla mümkün değildir. Balkanlar'da yaşayanlar nasıl ki bundan önce buralarda yaşanan senaryolara prim vermediyse, Recep Tayyip Erdoğan'ın itibarının düşürülmesine de aynı şekilde fırsat vermeyeceklerdir. Balkanlar'da yaşayan Türkiye severlerin Gezi Parkı gibi suni eylemlere inanmadığı da herkesin malumudur. Bu eylemlerin özellikle Türkiye'nin büyümeye devam ettiği, IMF'ye borcunu bitirdiği, İstanbul'da 3. köprünün temellerinin atıldığı, 30 milyar euroya yeni havaalanı ihalesi yapıldığı, faizlerin düşmeye başladığı ve Türkiye'de çözüm sürecinin başladığı bir dönemin hemen ardından yapılıyor olmasının da Balkanlar'da yaşayan bizlerin dikkatini çektiğini özellikle vurgulamak isteriz. Taksim Gezi Parkı'nda eylem yapanlar, Recep Tayip Erdoğan'ın dünyada artık bir marka haline geldiğini bilmelidir. Recep Tayip Erdoğan, Türk milletine özgüvenin kazandırılmasının mimarıdır. Balkanlar'da yaşayan bizler, hem Türkiye'deki kardeşlerimize, dostlarımıza ve akrabalarımıza hem de bölgemizin lideri Erdoğan'a şunu bildirmek isteriz; 'Korkma. Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak. Sönmeden Balkanlar'ın her yerinde sizin sevdanızla tüten en son ocak.' Biz, Türkiye sevenleri olarak, Erdoğan'ın her zaman arkasında olacağız ve onu hiç kimseye yedirtmeyeceğiz."
Coşkulu geçen mitingde açıklama yapan Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı ve Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar ise, Başbakan Erdoğan’a destek verdiklerini belirterek, “Bu toprakları vatan mesken etmişiz. Ama bizim Türkiye'miz de var, Anadolu'muz da var. Son yüzyıl yetim olarak kalmıştık. Son 10 yıl içinde artık yetim değiliz. Bu da Başbakan Erdoğan’ın sayesinde oldu. Kosova Sayın Başbakanı seviyor. Balkanlar Sayın Başbakanı seviyor” şeklinde konuştu. Bakan Yağcılar, "Başbakan Erdoğan hepimizin umududur” ifadesini kullandı.
"Bugün Balkanlar’ın kalbi dediğimiz Gostivar’da anavatanımızın yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek için bir araya geldik" diyen Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, “'Başbakanımız eğilme Balkanlar seninle' mesajını iletmek ve Taksim’de Gezi Parkı’nda olup bitenlerden rahatsız olduğumuzu belirtmek için buradayız. Biz her zaman Türkiye’nin ve Başbakan Erdoğan’ın yanında olacağız” şeklinde konuştu.
Makedonya Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı Kenan Hasip de yaptığı açıklamada, “Dik dur eğilme Balkanlar seninle” sloganıyla Başbakan Erdoğan’ı en derin sevgi ve saygılarla selamladıklarını belirterek, Makedonya Türkleri'nin her zaman Başbakan Erdoğan ve Türkiye’nin yanında olacağını belirtti. Hasip, Türkiye’nin dünyada 10’uncu en güçlü ülke olmasını en içten dileklerle arzuladıklarını da sözlerine ekledi.

 İHA

Resim: Haber7

Ataka lideri Volen Siderov, göstericilere karşı savunmaya geçti

Milliyetçi parti Ataka'nın Genel Başkanı Volen Siderov, 200-300 civarı taraftarını toplayarak sokağa döküp Rakovski Sokağını trafiğe kapattı.

Volen Siderov, belediyeden izin aldığını belirterek parti merkezini savunacağını söyledi.

Siderov, GERB'in ellerine 40-50 leva tutuşturarak protestocuların arasına birkaç holigan sızdırdığını kaydeti.

Siderov, huliganların "Ataka" diye çığlık atarak merkezini hedef aldığının altını çizdi.

Bölgede yoğun polis ile jandarma kontrolü var.

Aydın Osman | T HABER

Hükümet karşıtı protestolar dördüncü gün de devam etti

Hükümet karşıtı protestolar, Bakanlar Kurulu'nun önünde bugün de devam etti.
Binlerce protestocunun "GERB iktidarını geri getirmek için burada değiliz", "BSP eskiden olduğu gibi şimdi de mafya", "Kızılca çöplükler", "İstifa", "Ataka bitti, Volen'i sadece para tatmin eder" yazılı afişleri meydanı süsledi.
Göstericiler, HÖH milletvekili Delyan Peevski'nin DANS başkanlığından uzaklaştırılmasının yetersiz bulduğunu, hükümetin de istifa etmesi gerektiğini söyledi.
Dondukov Bulvarı gibi Kurtarısı Çar (Tsar Osvoboditel) Bulvarı ile Mariya Luiza Bulvarı da trafiğe kapatıldı.
Protesto meydanında yoğun polis kontrolü vardı.

FİLİBE'DEKİ PROTESTO
Filibe'de de bilerce vatandaş sokağa döküldü. Protestoculalar, yaptıkları yürüyüşle Filibe'deki Ataka merkezine de uğradı. Göstericiler "Volen dışarı", "Hain" çığlıkları attı.
Protestocu vatandaşlar daha sonra da BSP'nin Filibe'deki merkezine uğradı.
Protestocular, yürüyüş sırasında yoldan geçen vatandaşlara kendilerine katılma çağrısı yaptı.

VARNA'DAKİ PROTESTO
Varna'daki protestocular, belediyenin önündeki kavşağı trafiğe kapattı. Varna'daki göstericiler "Mafya", "İstifa" çığlıkları attı. Protestoda "Partilere hayır, kendi başına yönetime evet" afişleri dalgalandırdı.
Protestoculardan biri, "Bizi karalamak için para için burda deseler de biz para için burada değiliz." dedi.
Göstericilerin, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), Bulgar SosyalistPartisi (BSP) ve Ataka'nın merkezine uğraması da bekleniyor.

Aydın Osman | T HABER

300 gösterici, Blagoevgrad valisini makamına bırakmadı

Yaklaşık 300 kişi Blagoevgrad Valiliği’ne atanan Hak ve Özgürlükler Hareketi partisinden (HÖH) Musa Palev’i ilk iş gününde valilik binasına girmesini önlemeye çalıştı.
Canlı zincir oluşturarak Palev’in valiliğe girmesini önlemeye çalışan göstericiler ile polis arasında arbede yaşandı. Bir gösterici aşırı agresif tutumu nedeniyle gözaltına alındı.
Palev, ‘Tüm zorluklara rağmen sorumluluklarımı yerine getireceğim ancak bu insanlara sormak istiyorum suçum nerede diye. Eğitimimde mi, geçimişimde mi? Sormak istiyorum ben daha az Bulgar vatandaşımıyım ki, vali olamam’ dedi.
Öte yandan HÖH milletvekili Aliosman İmamov, göstericiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını, tepkilerin etnik temele dayandığını belirtti.

Hat 

Erdoğan: HÖH’ü değil, Kasim’in partisini destekleyin!



Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin Türkiye’deki göçmen derneklerine Hak ve Özgürlükler Hareketi’ni (HÖH) değil, Kasim Dal'ın partisini desteklemesi için baskı yaptığı bildirildi.
AKP’nin özellikle HÖH’ü destekleyen BAL-GÖÇ’e baskı yaptığı açıklandı.

BAHAD BAŞSIZ KALDI
1984-1989 yıllarında Bulgaristan’da hapse atılmış, kamplara sürülmüş siyasȋ mahkȗmlardan oluşan Balkanlarda Adalet, Haklar, Kültür ve Dayanışma (BAHAD) derneği başsız kaldı. BAHAD Başkanı Eşref Kahraman’ın, seçim öncesi HÖH’ü desteklediği için istifaya zorlandığı belirtildi.

Aydın Osman | T HABER

BAF'tan Erdoğan'a destek

Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümün, yazdığı mektupta Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı desteklediğini belirtti.

BAF Başkanı, Türkiye'de ortalığın bir önce durulmasını dilediğinin altını çizdi ve Başbakan Erdoğan'ı Türkiye dışında yaşayan Türkler ile diğer İslȃm dinine mensup vatandaşlarla ilgilenmesini de taktir ettiğini kaydetti.

Mektup metni:



Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu Başkanı Sezgin Mümin’den



T. C. Başbakanı

Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a



M E K T U P





    Sayın Başbakan,

    Bulgaristan Adalet Federasyonu, Bulgaristan’daki Türkler ile Müslümanların sorunlarıyla ilgilenen bir sivil toplum kuruluşudur. Takipçilerimiz, tek suçları Türk-Müslüman doğum adları ile dinȋ görüşlerini değiştirmek istememek olan, bundan dolayı da totaliter rejimin zulümlerine maruz kalmış, hapishanelerinde yatmış ve kamplarına sürülmüş insanlardır.

Bulgaristan Adalet Federasyonu’nun teşebbüsüyle meclise Bulgaristan Müslümanlarının Zorunlu Asimilȃsyonunu Kınayan Bildiri sunulup kabul ettirildi.

    Sayın Başbakan,

    Karma bölgeleri çok gezmişimdir, birçok Türk-Müslümanla görüşmem olmuştur, bütün sempatizanlarımız sizleri ve siyasetinizi destekler.

Son on yıldır sizin yönetimizdeki Türkiye, sadece Balkanların ekonomik gücü değil, dünya çapında güçlü bir ülke haline geldi.

Hükümetinizin önceki hükümetlere nazaran Türkiye dışındaki soydaşlarına ve din kardeşlerine daha fazla ilgi gösterdiği de gözümüzden kaçamamakta; gösterdiğiniz bu büyük alȃkayı da taktir etmekteyiz.

Sivil toplum kuruluşu olarak Türkiye Cumhuriyeti’ndeki başkaldırıları kınıyoruz. Bu gösterileri bilinçsiz Türk gençlerini haince emellerine alet eden provokatörlerin düzenlediği kanaatindeyiz.

Sizlere desteklerimizi sunar, siyaset hayatınızda da başarılar dilerim!

14 Haziran 2013                                                          Saygılarımla: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Sofya                                                                                 (BAF Başkanı Sezgin Mümin)         




                                                                                       İletişim hattımız:
Başkan: Sezgin Mümin
 tel.: 0879260546, 0888043311

                                                                                                e-mail: ncpjustice@abv.bg

                                                                                                  Organizasyon Sekreteri:

                                                                                                     Remzi Hamdi, tel.: 088953096

Aydın Osman | T HABER

Stanişev'in eski eşi İstanbul'da yaralandı

Bulgaristan’da iktidardaki Sosyalist Partisi’nin lideri Sergey Stanişev’in eski eşi gazeteci Elena Yonçeva, Gezi Parkı olaylarını izlediği sırada ayağından yaralandığı bildirildi.
Kameramanıyla birlikte İstanbul Gezi Parkı protestolarını izlediği sırada Yonçeva’nın ayağına isabet eden biber gazı fişeği yaralanmasına neden oldu. Ayağından yaralanan Yonçeva hastanede tedavi altına alındı.
Hat, Yonçeva’ya telefonla ulaştı.
- Elena geçmiş olsun. Şu an nerdesin?
- Sağolsunlar hastanedeki doktorlar çok iyi davrandı ve şu an için zor da olsa yürümeye çalışıyorum. Yine Taksim’e döndüm, işimi yapmalıyım.
- Nasıl oldu yaralanman?
- Kameramanımla birlikte sabah son durumu takip etmeye geldik. Bir anda nereden geldiğini anlayamadığım biber gazı fişeği ayağıma isabet etti. Yığılıp oracakta kaldım. Daha sonra da hastaneye kaldırıldım.

Hat

BAF'ın Türklerin sorunları üzerine çalışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

EN ÇOK OKUNANLAR

SON YAZILAR

Arşiv

Etiketler

Döviz Kur Çevirici

 
Support : Creating Website | Blog Okulu Template | Blog Okulu
Copyright © 2013. T HABER - Bütün Hakları Saklıdır.
Template Created by Creating Website Published by T HABER
Proudly powered by T HABER