Balkan faciası ve bugünler - T HABER
Son Haberler:
BAF, Bulgaristan Türklerinin sorunlarının masaya yatırılmasını talep etti.Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan'a yazdığı mektupta kurulacak hükümeti Bulgaristan Türklerinin sorunlarını çözmesi halinde desteklemesini istedi.Mektubun kopyaları da Meclis'te temsil edilen Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) , Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ve Ataka Partisine gönderildi. Sezgin Mümin, 11 Ocak Bildirisi'ni Meclis'e sunan GERB'e; özellikle de Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar Partisi (DSB) Genel Başkanı İvan Kostov'a teşekkür etti.
Ana Sayfa » » Balkan faciası ve bugünler

Balkan faciası ve bugünler

18 Mayıs 2013 Cumartesi





                                                    

Yılmaz Gürbüz
Balkan faciası ve bugünler


Balkan Savaşı’ndan kaçan muhacirler (en üstte),
Selanik işgalinden sonra şehre giren Konstantin
(ortada). Salenik’in işgalinden sonra Türklere haç işareti yapan işgal kuvvetleri (üstte)
Hezimetler
21-23 Ekim'de Bulgarlar Edirne-Kırklareli arasındaki Suloğlu-Pınarhisar Savaşlarını, 2 Kasım'da da Lüleburgaz muharebelerini kazandılar. Türk Ordusu dağılıp çözüldü. Geri çekildi. Kırklareli düştü. Osmanlı Ordusu perişan halde Çatalca'ya çakılıp kaldı.
Sırplar 20 Ekim'de Türk Ordusu'nu Kosova'da bozguna uğrattı. Düşman Priştina'yı aldı. Bura 1389'da I. Murat Han, 464 yıl önce de II. Murat Han'ın zafer kazandığı yerdi. Sırplar 26 Ekim'de Üsküp'ü, 27 Ekim'de de Manastır'ı aldılar.
Yunan cephesi ise daha hızlı çöktü. Yunanlılar 22 Ekim'de Serfice'yi aldılar. 23 Ekim'de Alasonya ve Yeni Pazar'a girdiler. 25 Ekim'de direnç görmeyen Yunan Ordusu Vistriçe'yi geçip Karaferye'yi işgal etti. Vardar'a yaklaştı. 6 Kasım'da Preveze'yi aldılar.
Kolordusunu silah atmadan geri çeken Hasan Tahsin Paşa'nın bazı vatansever birlikleri üstlerini dinlemeyip, direnip şehitler veriyordu. Aşağıkayılar'da halk bu subaylarla birlikte karşı koydu. Ama asıl ordu geri çekildiği için Konstantin kolaylıkla Selanik'e yöneldi. Selanik'i savunmakla görevli jandarma paşası Hasan Tahsin Paşa silah atmadan çekildiği gibi garnizonundaki bütün silah ve cephaneyi Yunanlılara teslim etti. Sersefil, aç susuz Selanik'e dönen Türk erleri arkadan vuruluyor, öldürülen sivil Türkler Vardar nehrine atılırken şehir büyük bir törenle Konstantin'e teslim ediliyor ve merasimde bu üç hainden ikisi bulunuyordu. Yunanlılar taş basma kitaplarında bu tarihi anı resimlediler. İhaneti anlaşılan ve memleketten kaçan Tahsin Paşa'nın Yunanlılardan bir heybe altın aldığı halk arasında duyuldu. Nitekim aynı paşa kaçtıktan sonra İtalyan Rivyerası'nda ve Arnavutluk'ta villalar yaptırdı. Tarihin ibret verici bu ihanetini iki romanımda ("Selanik'ten İzmir'e" ve "Mübadiller") teferruatı ile belgelere dayalı olarak anlattım.
9 Kasım'da Selanik direnmeden teslim olurken Edirne'de Şükrü Paşa beş ay beş gün direnmiştir. Yanya'da ve İşkodra'da da Esat ve Hasan Paşa'lar dört beş ay direnip savaşmışlardır.
İhanet dolu Selanik'in tesliminden 118 gün sonra Yanya, beş ay kadar sonra da (24 Mart 1913) Edirne teslim olmuştur.
Gaflet ve ihanetler
Balkan Harbi'nin gafilleri kadar hainleri de çoktur. Biri de Sultan Hamit'e hal kararını tebliğ eden dört (Yahudi, Ermeni, Gürcü) kişiden biri olan Arnavut Esat Toptani'dir. Bu eski Osmanlı mebusu Sırp saflarında Türk'e karşı savaşmış, İşkodra'yı savunan Hasan Rıza Paşa'yı öldürüp şehri Karadağ'a teslim etmiştir.
Milliyetçi bir Türk subayı olan ve savaşlara katılan, Sadrazam Ahmet Tevfik Paşa'nın oğlu olan İsmail Okday da "Yanya'dan Ankara'ya" adlı eserinde gaflet ve ihanetleri anlatır: "Biz dört devlete karşı savaşırken Arnavut Epirot çeteleri de Türk'e karşı savaşıyordu." (s. 137)
Balkan yenilgisi fecidir, büyüktür, felakettir ama yer yer zafer ve kahramanlıklar da vardır. Bir avuç Aşağı Kayalar direnişi ve Cavit Bey'in kahramanlığı gibi…
İsmail Okday'ın kitabından devam edelim:
"11 Aralık 1912'de Cavit Bey Anadolu askeri ile Yanya'ya gelir. 1300 er 17 Şubat 1913'te Manalos Savaşı'nı kazanır. Ama Cavit Bey şehittir." (s. 91) Bu savaşlar sırasında Arnavut erler kaçma yanında "çirkin ve rezilane hareket eder. Küçük Cavit Paşa'nın cesedini bile soydular." (s. 92) Yaralı Ermeni asker "Yaralı yedek subay Ohannes Efendi bile bu hale isyan eder ve şöyle der: ‘Askerler! Bakın ben Ermeniyim. Uzaktan memleketimize geldim. Siz ise çakallar ve korkak tavşanlar gibi kaçıyorsunuz. Yaşasın Osmanlı Devleti." (s. 92-93)
Balkan Harbi sırasında çocuk yaştaki Anadolulu Türk erlerini Arnavutlar arkadan vurur, soyar. İzmirli yaralı, kolsuz bir er imdat ister, ama onu Türk olmayan erler soyar, ölüme terk eder.
11 Mayıs 1913'te Osmanlı mebusu olan hain İsmail Kemal Arnavutluk istiklalini ilan eder.
Balkan Savaşları'nda Osmanlı Ordusu'nun ikmali eksikti. Askeri sefildi. Ekmek bile bulamayan vardı. İklim de kötü idi. Toplar yağmurlu havada çamura saplanıyordu. Savaş sırasında direnen Türk askerlerinin aç olduğunu bilen düşman askerleri, karşıdan süngülerinin ucuna bir somun ekmeği takıp karşıdan gösterip moral bozar. Bu savaşlarda bulunan İsmail Hakkı "Arnavutların hainane davranışını özellikle Yanya savunmasında insafsız hareketlerini gördüm." der.
Hafız Hakkı Paşa da "Bozgun" isimli eserinde Balkan faciasını anlatır. Manastırlı olan bu paşa Enver Paşa'nın sınıf arkadaşıdır. O şairane ama dertli ve içli Rumeli hasretiyle anılarını yazar:
"28 Ekim 1913 – Artık şafaklar kan, şebnemli gözyaşı, davul sesi inilti musiki feryattır bana. Yenge gayem ordunu namusuna sürülen kara lekeyi silmek…"
Silemez. Sarıkamış faciasından sonra hastalanıp şehit olur.
Bozgunun sebepleri
Çatalca savunmasında kahramanlık gösteren Hakkı Paşa eserinde bozgunun sebeplerini anlatır. Kötü yönetim ve kötü komutanlar sebebiyle askerde ve toplumdaki çöküşü anlatır. İnsan ve asker psikolojisi üzerinde durur:
"Birlik duygusu olmayan yerde panik başlar. Er kıtaya, kıta ere güvenmez. Düzensizlik bela, dehşet korku, düşünce ve azmi kaldırır. Bozgun milli terbiye ve askeri eğitimle önlenir. Bozgunluk verem gibi bulaşıcıdır, yayılır. Millet seviyesi düşükse asker kazanamaz." (s. 74)"Fedakarlık vatan sevgisiyle olur. Müşterek ülkü, iman yoksa yorgunluk, yılgınlık ve bozgun başlar." (s. 84) Bir Bulgar eri "Paşalarınız satılıktır." der. (s. 91)
Bütün eseri özetlemek zor. Her Türk okumalıdır.
Balkan bozgunu sonucu binlerce şehit verip yüz binlerce şehit verip yüz binlerce Türk'ün göç ederek yollarda perişan şekilde ölmesi kadar esir edilenlere yapılan işkencenin aynısı Balkan Harbi'nde esir alınan sivillere de yapılır. Lutiye Kampı işkence merkezidir. Gemiyle esir kampına götürülen Türklerden 250'si denize atılarak öldürülür.
Eskiden Yunanlar, Ermeniler, bugün de bölücü Kürtler
Böyle Türk düşmanlığı ile dolu Yunanlının şimdi Ermeniler gibi PKK'nın arkasında ve içinde olmadığını kim söyleyebilir. PKK sırf bölücü Kürtlerin örgütü olsa bir yılda değil bir günde silinip yok edilirdi. Dün Balkan faciasında nasıl dört küçük Balkan devletinin arkasında Fransa, Almanya, Avusturya, Rusya var idiyse bugün de onlara ilaveten ABD ve Araplar da vardır.
Balkan Harbi öncesi ve sonrası ile bugünün ihanet ve gafletlerine ışık tutacaktır. İyice hatırlanıp içerdeki ve dışarıdaki dost ve düşmanlar açıkça gösterilmeden bölücü terör önlenemez. Tarihin hiçbir devresinde Hakkari'de ve diğer illerde Kürt devleti kurulmamıştır. Kürtlerin asıl yurdu Zağros Dağları ve İran'dır. Bu sebeple aklı başında olan Kürt aydınları Malazgirt Savaşı'nı yapıp kazanan Türklerden sonra buraya yerleştiklerini, Türk'ün hoşgörüsü ve İslam'ın kardeşliği ile yekvücut olduklarını hatırlayıp ihanet yolunda olan bölücülere karşı çıkmalıdırlar.
Bir zamanlar Ermeniler emperyalist devletlerin kuklasıydı. Şimdi de beynelmilel terör örgütü olan PKK'nın maşası bölücü Kürtler olmasın!

http://www.turksolu.org
Bu yazıyı paylaş :

0 yorum:

Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın


BAF'ın Türklerin sorunları üzerine çalışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

EN ÇOK OKUNANLAR

SON YAZILAR

Etiketler

Döviz Kur Çevirici

 
Support : Creating Website | Blog Okulu Template | Blog Okulu
Copyright © 2013. T HABER - Bütün Hakları Saklıdır.
Template Created by Creating Website Published by T HABER
Proudly powered by T HABER