2013-05-26 - T HABER
Son Haberler:
BAF, Bulgaristan Türklerinin sorunlarının masaya yatırılmasını talep etti.Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan'a yazdığı mektupta kurulacak hükümeti Bulgaristan Türklerinin sorunlarını çözmesi halinde desteklemesini istedi.Mektubun kopyaları da Meclis'te temsil edilen Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) , Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ve Ataka Partisine gönderildi. Sezgin Mümin, 11 Ocak Bildirisi'ni Meclis'e sunan GERB'e; özellikle de Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar Partisi (DSB) Genel Başkanı İvan Kostov'a teşekkür etti.

Sezgin Mümin: Zalimlere “HAYIR” deyin!

1 Haziran 2013 Cumartesi

Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Bulgaristan Türkleri ile göçmen derneklerine ‘Soya Dönüş Süreci döneminde Türklere zulmedenlere karşı uyanık olun’ çağrısında bulundu.

Sezgin Mümin, Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ile Hak ve Özgürlükler Hareketi’ni (HÖH) ilkesizce ittifak kurup atanacak bakan yardımcıları ile valiler konusunda pazarlığa giriştiklerini kaydetti.

Mümin, “Zalimlere “HAYIR” deyin!” çağrısında da bulundu.

Çağrı metni:

Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu Başkanı Sezgin Mümin’den

Ç A Ğ R I

   Bulgaristan Cumhuriyeti’nden Kovulmuş Sayın Soydaşlarım,
   Sayın Göçmen Dernekleri Başkanları,
   Türk Kardeşlerim,
   Bulgaristan Adalet Federasyonu, Bulgaristan Müslümanları ile Türk kökenli vatandaşların sorunları ile ilgilenen sivil toplum kuruluşudur. Bizim en büyük başarımız Millet Meclisi’nce 11 Ocak 2012 tarihinde oylanan Bulgaristan Müslümanlarının Zorunlu Asimilȃsyonunu Kınayan Bildiri’dir. Bu da Bulgaristan devletinin, Bulgaristan Türklerinin kanayan yarası olan tarihȋ bir olayı başlı başına bir değerlendirmesidir.
   Şu an BSP ile HÖH, aralarında ilkesizce bir koalisyona imza atarak atanacak bakan yardımcıları ile valiler ile ilgili pazarlıklar yapılıyor.
   Kırcaali şehri ile diğer karma bölgelerdeki illere atanacak valileri görmek bizim için şaşırtıcı bir sürprizdi.
  Soya Donüş Süreci’nde aktif rol almış kişiler, yarın bizi o bölgelerde temsil edecekler. Artık uyanık olun, sizi tehditle, şiddetle ya da casusluk yaparak isimlerinizi değiştirmeye zorlayıp kaderinizi değiştiren kişileri tanıdığınızda alarma geçin.
   Zalimlere “HAYIR” deyin!


1 Haziran 2013 yılı                                                                    Saygılarımla
                                                                                                 BAF Başkanı Sezgin Mümin



Aydın Osman | T HABER

RZS, Bulgaristan'da Türk milletvekili istemiyor

Düzen, Yasallık ve Adalet (RZS) partisi, imza kampanyasını desteklemek amacıyla yarın saat 10:00'da Millet Meclisi'nin önünde "Sofya'da Türk milletvekili istemiyoruz" sloganıyla protesto mitingi düzenleyeceğini bildirdi.

Miting yürüyüşünün, saat 10:00'da RZS'nin merkezi Dondukov Bulvarı 15 numaradan başlayacağı açıklandı. 

Mitinge meclise giremeyen milliyetçi parti Bulgaristan Millȋ Kurtuluş Cephesi (NFSB) ile diğer sivil toplum kuruluşlarının katılması da bekleniyor.

Protestonun hedefinin yeni üçlü koalisyon Bulgar Sosyalist Partisi (BSP), Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ve Ataka partisi olduğu belirtiliyor.

Aydın Osman | T HABER

Az daha mecliste tekme tokat kavga çıkacaktı

Ataka partisinin Genel Başkanı Volen Siderov ile Eski Ulaştırma Bakanı İvaylo Moskovski, kavganın eşiğinden döndü.

SİDEROV "PİS ÇİNGENE" Mİ DEDİ?
Bulgaristan Vatandaşları Avrupa Kalkınması (GERB) partisi milletvekili Moskovski "Volen Siderov bana 'pis Çingene' dedi" dedi.

KAVGA NASIL ÇIKTI?
Devlet Ulusal Güvenlik Ajansı (DANS) Kanunu'ndaki değişikliklerin değerlendirilmesi sözlü duel eşliğinde sürdü.
Siderov, eski Ulaştırma Bakanının, kurumu yönettiği sırada yaptığı kirli anlaşmaları ortaya çıkarmakla tehdit etti. Daha sonra Ataka'nın Genel Başkanı, Moskovski'nin fizikȋ güç kullanmakla tehdit ettiğini öne sürdü. 
Siderov "Anlaşılan iktidara giden yolda onlara dur dediğim için içlerini yiyor. GERB, gerginlik yaratıyor. Kürsüye her çığlıklarla, holiganca bağırmalarla karşılanıyor. GERB'li kadın milletvekillerinden bile sürekli bayağıca çığlıklar duyuyoruz" diye açıkladı. Ataka'nın Genel Başkanı, bütün GERB milletvekillerinin denetlenmesi gerektiğini savundu.

ARAYA BORİSOV DA GİRDİ
Eski Başbakan Boyko Borisov da araya girerek "Mecliste böyle şeyler yapmaktansa bir tokat yesin daha iyi' diye  uyarayım diye Moskovski'ye bağırdım" diye açıkladı.

ESKİ İÇİŞLERİ BAKANI DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILACAK MI?
Daha sonra meclise gelen eski İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov, 4 Hazirandan sonra dokunulmazlığının kaldırılması için dilekçe vereceğini belirtti.

Aydın Osman | T HABER

Eşref Kahraman, BAHAD'dan ayrıldı

Balkanlarda Adalet, Haklar, Kültür ve Dayanışma (BAHAD) derneği Başkanı Eşref Kahraman, iç muhalefetin baskısıyla koltuğunu bıraktı.
BAHAD'ın eski Başkanı, geleceğin HÖH ile Mestan'da olduğunu söyleyerek Kasim Dal'ı göçmenler ile Bulgaristan Türklerinin desteklemediğini savundu ve Hak ve Özgürlükler Hareketi'ndeki bütün aksiliklerden bir zamanlar partinin ikinci adamı olan Dal'ı sorumlu tuttu.
Kahraman, Lütvi Mestan'ın HÖH yönetimine gençleri getireceğine dair ümit beslediğini de belirtti ve HÖH'ün tek kurtuluşunun bu olabileceğini de vurguladı.

BAHAD'IN DURUŞU
BAHAD bir sivil toplum kuruluşu olarak her zaman HÖH'ün geleneksel muhalifi oldu. 20 yıldan fazla zamandır da Ahmet Doğan'ı eleştirdi. Seçimlerden önce ise sürpriz bir şekilde Mestan'ı desteklediğini bildirdi.

KAHRAMAN, BULGARİSTAN'DA NASIL GÜNDEME GELDİ
Eşref Kahraman, kömünist dönemde Belene kampına sürülmesi gerekçesiyle Bulgaristan'a dava açtı. Açtığı dava sonuç vermemesi durumunda Uluslararası İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmaya kararlı olduğunu vurgulamakta.

Aydın Osman | T HABER

Mostar'ın katiline 25 yıl ceza

Lahey'deki mahkeme, Bosna savaşı sırasında Hırvat Prliç yöneti-minde Mostar Köprüsü'nün yıkılması, cinayet ve tecavüz suçlarının işlendiğine hükmetti. Prliç'in de aralarında olduğu 6 kişiye 10 yıl ila 25 yıl arasında hapis cezası verildi.
Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Bosna'daki savaş döneminde kurulan sözde 'Hersek Bosna Hırvat Cumhuriyeti'nin Başbakanı Yadranko Prliç ile bazı eski Hırvat politikacı ve komutanların da aralarında bulunduğu 6 kişiye 10 ile 25 yıl arasında değişen hapis cezası verildi. Dün görülen duruşmada, Bosna'daki savaş sırasında 1992-1994 yılları arasında 'Boşnaklara ve Hırvat olmayan diğer halklara yönelik suç işlemek', 'ortak çete kurmak' ve '9 Kasım 1993'te Mostar Köprüsü'nü yıkmak' dahil 26 farklı suçtan tutuklu yargılanan, savaş döneminde kurulan sözde Hersek Bosna Hırvat Cumhuriyeti Başbakanı Yadranko Prliç, eski Hersek Bosna Hırvat Cumhuriyeti Savunma Bakanı Bruno Stoyiç, Hırvat Savunma Konseyi (HVO) komutanları Slobodan Pralyak, Valentin Çoriç ve Milivoy Petkoviç ile Esirlerin Değişimi Ofisi Başkanı Berislav Puşiç ve sanıkların avukatları ile tanıklar hazır bulundu.
HIRVAT MİLLİYETÇİLER ÖFKELİ
Mahkeme, sanıkların işledikleri suçun delilleriyle sabit olduğuna karar vererek, Prliç'e 25 yıl, Stoyiç, Pralyak ve Petkoviç'e 20'şer yıl, Puşiç ve Çoriç'e ise 10'ar yıl hapis cezası verdi.
Mostar'da yaşayanlar, Lahey'deki duruşmayı televizyondan naklen takip etti. Sanıklara hapis cezası verilmesini olumlu bulan Boşnaklar, cezaların süresini yetersiz buldu. Hırvatların yoğun yaşadığı kentin batı yakasında ise, eski HVO mensupları ve Hırvat milliyetçileri verilen cezaya tepki gösterdi.
12 yıl sonra açıldı

Bosna-Hersek'te başlayan iç savaş sırasında Mostar Köprüsü'ne ilk saldırıyı 1992'de Bosnalı Sırplar düzenledi. 9 Kasım 1993'te Hırvat tankları köprüye daha büyük bir zarar veren saldırılarını başlattı. Kasım ayının sonunda köprü tamamen yıkıldı. İnşaatı yıllar sonra tamamlanan köprü, aralarında Türkiye' nin de bulunduğu çok sayıda devletin temsilcilerinin hazır bulunduğu bir törenle 23 Temmuz 2004 tarihinde yeniden açıldı. Mostar Köprüsü, eski Mostar şehriyle birlikte 2005 yılında Dünya Miras Listesi'ne eklendi.

Yeni Şafak

TV7 Genel Müdürüne canlı yayında saldırı

Bulgaristan'ın kuzeybatısındaki Montana şehrinde TV7 adlı özel televizyonun Genel Müdürü Nikolay Barekov, canlı yayın sırasında saldırıya uğradı.


Barekov'a, "Sansürsüz Bulgaristan" adlı programı sunarken, Montana meydanında kalabalık arasından aniden çıkan iki kişi saldırdı.

Roman kökenli saldırganlar, Barekov ve ekibine, içinde insan dışkısı bulunan iki naylon torbası attı. Eylem sonucu canlı yayın durdurulurken, Barekov, saldırının planlandığından önceden haberdar olduğunu, polisten destek talep ettiğini ancak çağırısının ciddiyete alınmadığını söyledi.

Barekov, saldırının sorumluları olarak kişisel anlamda kavgalı olduğu eski Başbakan Boyko Borisov ve eski İçişleri Bakanı Tzvetan Tzvetanov'u gösterdi.

TV Genel Müdürü, saldırganların 300'er leva (150'şer avro) para karşılığı eylemi yaptıklarını öne sürdü.

Gazeteci Barekov, Borisov ve Tzvetanov ile yakın olduğu dönemde iki politikacıya sıklıkla stüdyosunda yer veriyordu. Ülkede 12 Mayıs'ta yapılan erken genel seçimin arifesinde, Kostinbrod'de kaçak seçim pusulaların basıldığı bir matbaanın ortaya çıkarılması sonucu Barekov, Boorisov'un lideri olduğu Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin seçimleri etkilemek üzere 350 bin ek pusula bastırdığını iddia etmişti.
AA

Türkiye’deki erkekleri binlerce euro ile dolandıran ‘alocu’ya karşı açılan dava Bulgarca yüzünden ertelendi

Türkiye’de çok sayıda erkeği telefon ve internet aracılığıyla evlenme ve birlikte olma vaadiyle binlerce euroyla kandıran Resmiye Ramadan’a karşı açılan dava Bulgarca bilmediği için ertelendi.
Razgrad’ın Studenets Köyünde yaşayan 31 yaşındaki Resmiye Ramadan’a karşı açılan davanın bugünkü duruşmasında hakim Resmiye Ramadan’ın Bulgarca bilmemesi nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. Davaya bakan Razgrad İl Mahkemesi hakimi bir sonraki duruşma için Türkçe tercüman istedi.
İFADESİNİ OKUYAMADI
Hakim, druşmaya avukatıyla gelen Resmiye Ramadan’dan mahkemeye sunulan kendi ifadesini sesli okumasını istedi. Ramadan’ın kendi ifadesini okuyamaması üzerine de dava ilerki bir tarihe ertelenerek, Türkçe tercüman çağırılmasına karar verildi.
SUÇLAMA TÜRK ERKEKLERİNİ DOLANDIRICILIKTAN DEĞİL, VERGİ ÖDEMEMEKTEN


Türk erkeklerini binlerce euro ile dolandıran Resmiye Ramadan, sözkonusu dolandırıcılık için suçlanamıyor çünkü bu doğrultuda mahkemeye sunulabilecek kanıt bulunmuyor. Ramadan, yaklaşık 50 bin euro gelirinin vergisini ödemediği için mahkeme karşısına çıkmak zorunda kaldı. 
Ajans Bg

Sezgin Mümin, Milanov’un Soya Donüş Süreci’nde aktif rol aldığı gerekçesiyle Kırcaali valisi atanmasına karşı

31 Mayıs 2013 Cuma

Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, yeni kurulan hükümetin Başbakanı Plamen Oreşarski’ye yazdığı mektupta Milan Milanov’un Kırcaali valisi atanması ihtimaline sert tepki gösterdi.

BAF Başkanı, karma bölgelerdeki gelişmeleri takip ettiği konusunda uyardığını yazdı.

Sezgin Mümin mektubunda Milan Milanov’un, Soya Dönüş Süreci’nin ideoloğu olduğunu da vurgulayarak halkta memnuniyetsizlik yaratacağını belirtti.


Mümin, Avrupa’nın insan haklarıyla ilgilenen bütün kurumlarına başvuracağının ve Bulgaristan’daki gelişmeleri Avrupa Birliği ülkesi elçiliklerine de bildirdiğinin altını çizdi.

Mektup metni:


Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu Başkanı Sezgin Mümin’den


Bulgaristan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu
Başbakanı Plamen Oreşarski’ye
Knez Dondukov Bulvarı, Nu: 1
1000 (1194) Sofya

M E K T U P

Sayın Oreşarski,

   Bulgaristan Cumhuriyeti’nin Başbakanı seçilmenizden dolayı sizleri tebrik eder, çalışmalarınızda başarılar ve makul kararlar almanızı dilerim.
   Sivil toplum kuruluşu başkanı olarak etnik olarak çok sayıda Türklük bilincine sahip ve Müslüman Bulgaristan vatandaşlarının görüşlerini savunur, Milan Milanov ile Trayan Babunski’nin Kırcaali valisi adayı gösterilmesinden Bulgaristan’da memniyetsizlik belirdiğini bildirmek isterim.   

  Sofya Askerȋ İl Savcılığı'nın (SVOP) listesindeki II – 048 No'lu 1999 yılı tarihli Bulgaristan Cumhuriyeti ve Avrupa hukuku ve Uluslararası hukuk ilkeleri ve normlarına tamamen aykırı Dava'nın işlemlerinin sonuçlandırılmasını talep ediyoruz, dava artık yirmi yıldan fazla zamandır soruşturuluyor (!). Totaliter rejimin baskıcı kesiminin, Soya Donüş Süreci diye bilinen Bulgaristan Müslümanlarına uygulanan asimilȃsyonu düzenleyip gerçekleştiren bütün mimarları ile üst düzey memurlarının büyük bir kısmı, şu an yaşayanlar arasında değil.
Bütün bunlar, (işlenen suçların kurbanlarının) hakkını hukukunu olumsuz etkiliyor, sonuç olarak da etkili yagıdan kaçınıldığını gösteriyor. 
Bölgedeki İdeoliji Kolu yöneticisi Milan Milanov ile BKP'nin yönetici üyesi Trayan Babunski gibi Bulgar Komünist Partisi'nin (BKP) Bölge Komitesi (OK)  ile doğrudan ilişkili insanların atanması; ikisinin de utanç verici sözde Soya Dönüş Süreci eyleminde aktif rol almaları kabullenilecek bir durum değil.
   Bulgaristan Adalet Federasyonu, bütün karma bölgelerde Soya Donüş Süreci'nde doğrudan rol almiş ve yönetimden çekilmek istemeyen ahlȃksızların aday gösterilip gösterilmediğini takip edecek.
   Sırasıyla insan haklarının uygulanmasından sorumlu birçok Avrupa kurumuna girişimlerimizle ilgili rapor hazırlamaktayız, Bulgaristan'daki Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçiliklerine de bildirmekteyiz.


İletişim hattımız:
Başkan: Sezgin Mümin
tel.: 0879260546
e-mail: ncpjustice@abv.bg
Organizasyon Sekreteri:
Remzi Hamdi, tel.: 0889530964



Bulgarca orijinalinden bir parça:















Aydın Osman | T HABER

Makedonya'da bir Türk radyosu

30 Mayıs 2013 Perşembe

İki öğrenci kısıtlı imkanlarla Makedonya'da Türkçe yayın yapan bir radyo kurdu.
Makedonya'da iki öğrenci kısıtlı imkanlarla Türkçe yayın yapan bir radyo kurdu. Geçtiğimiz yıl internetten yayına başlayan ve bir süre sonra da karasal yayına geçen radyonun ismi ise Vrapçişte

ESKİ BİR RADYOCU VERİCİ HEDİYE ETTİ
Enes Ali ve Sübbi Hüseyin isimli iki öğrencinin kurduğu Vrapçiste, eski bir radyocunun dikkatini çekti ve radyoya 20 Kw gücünde bir verici hediye etti. Vrapçişte bu sayede karasal yayın da  yapıyor. 
Amaçlarının, Makedonya'da Türklerin de var olduğunu ve Makedonya'da yaşayan Türklerin sesini dünyaya duyurmak olduğunu söyleyen Enes Ali, imkanların kısıtlılığından şikayetçi. 

TEKNİK DESTEĞE İHTİYAÇ VAR
Yazete'ye radyo hakkında bilgi veren Enes Ali: "Kimden destek istesek bütün kapılar kapandı. Şu an verici gücü her geçen gün düşmeye başladı. Kısacası radyomuz kapanma noktasına geldi. Reklam alabilmek için çok güçlü bir vericiye ihtiyacımız var. Amacımız Makedonya'ya Türkçe'yi daha gür bir sesle duyurmak. Tek arzumuz teknik destek" şeklinde konuştu. 

RADYONUN İSMİ NEDEN VRAPÇİŞTE?
Vrapçiste aslında Makedonya'da bir kasabanın ismi. Burası, Türklerin en yoğun olduğu ve Türkiye'den bir çok siyasi liderin ve ünlünün ziyaret ettiği bir Türk kasabası. 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli'nin yanı sıra, Necati Şaşmaz, Zübeyr Şaşmaz, Cüneyt Aysan ve Hakan Şükür Vrapçiste Kasabası'nı ziyaret eden isimler arasında. 

YAZETE.COM

Sofya, Türk istilȃsı tehdidi altında mı?

Düzen, Yasallık ve Adalet (RZS) partisi Genel Başkanı Yane Yanev, Btv'nin Yüz Yüze programında "Sofya, Türk istilȃsı tehdidi altında" diyerek sözünü bitirdi.
Sağcı partinin lideri Yanev, katıldığı programda "Bugün Boyko Borisov'la yaptığımız görüşmede Volen Siderov, vicdanındaki rahatsızlığı insanlara hakaret edici soytarılıklar yaparak gösterdi" dedi.
"Sofya'da ilk kez Türkiye'deki oylarla seçilen üç HÖH milletvekili var. Buna Avrupa ülkesi Bulgaristan'ı Türkleştirmek denir. Bilmem farkında mısınız, sizleri HÖH milletvekilleri temsil edecek" diyen Yane Yanev'in "Siz sakın oyunuzu HÖH'e vermiş olmayasınız" sorusuna sunucu Dimitır Tsonev "Kesinlikle oyumu Hak ve Özgürlükler Hareketi'ne vermedim" cevabını verdi.

TÜRKİYE'DEN GELEN OYLAR SAHTE Mİ?
RZS'nin Genel Başkanı, Türkiye'den gelen binlerce sahte oyun Sofya'ya aktarıldığını savundu. 
Yanev "Biz Anayasa Mahkemesi'ne ihbarda bulunduk. Şikȃyet dilekçemizde 48 GERB milletvekilinin imzası var. Artık davanın tarihi belirlendi. Bulgar halkının bu yalanı görmesi için Anayasa Mahkemesi'nin oturumunun açık olmasında ısrarlıyız" diye açıkladı ve "AB üyesi olmayan ülkeden seçilen siyasetçilerin Avrupa ülkesini yönetmesi, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir olaydır. Türkiye'den gelen oyların büyük bir kısmı sahte" ifadesini kullandı.
RZS Başkanı, oy kullananların çoğunun Bulgaristan vatandaşı olduğunu gösteren belgeleri bile olmadığını söyleyerek aynı kişilerin birkaç yerde oy kullandığını iddia etti.

5 HÖH MİLLETVEKİLİ KOLTUĞU İPTAL EDİLMELİ
5 HÖH milletvekili koltuğunun da iptal edilmesi gerektiğini savunan Yanev "Sofyalılara Türkiye'den gelen oyların dayatılmasını istemiyoruz. Makedonya'da olup bitenlerin burada olmasına izin vermemeliyiz. Üsküp'ün batısının Arnavutlaşması ve Müslümanlaşması beni üzüyor. Bulgaristan'ın Türkleşmesine izin veremeyiz. Pazar günü düzenleyeceğimiz mitinge bütün bilinçli Bulgarları davet ediyor" diye konuştu.

RZS, ATAKA PARTİSİNİN ROLÜNÜ MÜ ÜSTLENİYOR?
Konuşma sırasında sunucu "Siz Ataka'nın rolünü üsteliyorsunuz" diye Yanev'in sözünü kesti. RZS Başkanı da "Kimse Ataka'nın rolünü üstlenemez" diye cevap verdi.

YENİ KURULAN HÜKÜMET, YASADIŞI MI?
"Eskiden oy satın alınırdı, şimdi ise gerekli çoğunluk satın alınıyor. Bu, Plamen Oreşarski'nin getirdiği yenilik" diye verip veriştiren Yanev yeni kurulan hükümetin yasadışı olduğunu savundu. Sağcı lider "Bu mecliste yeterli temsil sayısı yok, 1 milyonun üzerindeki insan oyunu kullandı, bunlar temsil edilmiyor" dedi.

Aydın Osman | T HABER

‘Çocuk parası’ 240 levadan 310’a çıktı

Meclisin bugünkü oturumunda milletvekilleri doğum iznindeki annelere yapılan çocuk yardımı ücretinin 240 levadan 310’a yükseltilmesini onayladı. 

Böylece idoğum yapan anneler cocuğun iki yaşını dolduruncaya kadar aylık 310 leva devletten yardım alacak.

Çocuk parasına zam yapılmasına ilişkin teklifler daha önce GERB ve BSP partileri tarafındn verilmişti. GERB zamlı ücretlerin 1 Temmuz, BSP ise 1 Ekim tarihinden itibaren ödenmesini istiyor.


Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Hasan Ademov, ‘Mümkün olan herşeyi yaparak, zamlı ödemeleri gerçekleştirmek için gerekli parayı sağlamaya çalışacağız’ dedi. 

Ajans Bg

Eski İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov’un dokunulmazlığı kaldırılıyor

http://images.webcafe.bg/2010/04/29/531153/618x346.jpg

Eski İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov’un milletvekili dokunulmazlığı kaldırılıyor.

Başsavcı Sotir Tsatsarov, savcılığın Tsvetanov’un dokunulmazlığının kaldırılmasını istediğini açıkladı. Tsvetanov’un milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması ve kendisine karşı soruşturma başlatılabilmesi için parlamentonun onayı istendi. Başsavcı Sotir Tsatsarov, parlamentonun Tsvetanov'un dokunulmazlığını kaldırması veya kendisinin vazgeçmesi halinde hemen soruşturma başlatılcağını vurguladı.

 YASADIŞI TELEFON DİNLEME 

Tsvetanov'un, İçişleri Bakanı olduğu dönemde bakanlığın ilgili birimi çok sayıda siyasetçi, işadamı ve gazetecinin telefonalarının yasadışı şekilde dinlenildiği ortaya çıkmıştı.

Ajans Bg

Yeni hükümet hazır

Bulgaristan’da 12 Mayısta yapılan erken seçimle yenilenen parlamentoda yapılan oylamada, Oreşarski'nin sunduğu kabine, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ile üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) desteğiyle güvenoyu aldı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, 240 sandalyeli parlamentodaki güven oylaması öncesinde, milletvekili sayısının 120'de kalarak bir eksik çıkması nedeniyle oturumun başlaması tehlikeye girdi. Bunun üzerine aşırı milliyetçi Ataka partisinin lideri Volen Siderov son anda oturuma katılarak toplantı yeter sayısına ulaşılmasını sağladı.
Güven oylamasında Oreşarski hükümeti lehte 120 oy alırken, önceki dönemde tek başına iktidarda olan ve parlamentodaki en büyük gruba sahip Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin 97 milletvekili aleyhte oy kullandı. Ataka'nın 36 milletvekili ise oylamaya katılmadı.
Bulgaristan anayasasına göre 121 milletvekiliyle toplantı yeter sayısı sağlanırken, güvenoyu için oturuma katılanların salt çoğunluğu aranıyor.
Sosyalist lider Oreşarski'nin başbakan seçilmesiyle Bulgaristan'da Şubat'tan beri süren siyasi kriz de aşılmış oldu. Ülkedeki ekonomik sorunlar nedeniyle gerçekleştirilen geniş katılımlı sokak gösterilerinin ardından Şubat ayında istifa eden eski Başbakan Boyko Borisov'un partisi GERB, 12 Mayısta seçimlerinden birinci parti çıkmıştı. Ancak hiçbir parti, muhafazakar liderle koalisyon hükümeti kurmaya yanaşmamıştı.

"FIRTINALİ DENİZDEKİ BİR GEMİYE BİNDİ"
Eski Maliye Bakanı Oreşarski’yi başbakan adaylığına gösteren BSP'nin lideri Sergey Stanişev, parlamento genel kurulunda oylamanın ardından yaptığı konuşmada, “Oreşarski fırtınalı denizde, delik deşik edilmiş, yelkenleri yırtık, dümeni arızalı bir gemiye biniyor. Umarım bu gemiyi tamir eder, sakin sulara doğru götürür” ifadelerini kullandı.
HÖH lideri Lütvi Mestan da hükümete başarılar dilerken, "Borisov'un partisi GERB'i canavara dönüştürdüğünü ve şimdi bu canavarın Borisov'u parçalamaya hazır olduğunu" savundu. Bulgaristan’ın tek umudunun istikrarlı bir hükümete kavuşmak olduğunu söyleyen Mestan, “Zor günlerde çalışacak bu hükümete 100 gün değil, 100 saniyelik tolerans bile verilmeyecektir. Ancak yeni bir erken seçim ülke ekonomisini tamamen çökertebilir” dedi.
Ataka lideri Siderov ise konuşmasında eski Başbakan Borisov’u hedef alarak, GERB’in Türkiye’nin isteklerine uygun politika yapmaya çalıştığını iddia etti. Siderov, Borisov'un sağ kolu olarak bilinen eski İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov’u, AK Parti kurultayına katılarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın politikasına destek vermekle suçladı.
Parlamentoda beş saat süren oturumun ardından Başbakan Oreşarski ve yeni kabine üyeleri, bakanlar kurulu binasına geçerek, ülkeyi seçim sürecinde yöneten Marin Raykov başkanlığındaki hükümetten görevi devraldı.

TÜRK PARTİSİNDEN ÜÇ BAKAN
HÖH'ten Hasan Ademov, İskra Mihaylova ve Miryana Georgieva'nın yer aldığı yeni kabine şu isimlerden oluşuyor:

     -Başbakan Yardımcısı Adalet ve Avrupa Fonları Değerlendirme Bakanı Zinaida Zlatanova
     -Dışişleri Bakanı Kristiyan Vigenin
     -İçişleri Bakanı Tsvetlin Yovçev
     -Savunma Bakanı Angel Naydenov
     -Maliye Bakanı Petar Çobanov
     -Ekonomi ve Enerji Bakanı Dragomir Stoynev
     -Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Hasan Ademov
     -Çevre Bakanı İskra Mihaylova
     -Gençlik ve Spor Bakanı Miryana Georgieva
     -Ulaştırma Bakanı Daniel Papazov
     -Tarım Bakanı Dimitar Grekov
     -Kültür Bakanı Petar Stoyanoviç
     -Sağlık Bakanı Tanya Andreeva
     -Eğitim ve Bilim Bakanı Aneliya Klisarova
     -Yatırım Tasarlama Bakanı İvan Dimov
     -Bölgesel Gelişim Bakanı Desislava Terzieva


AA

MHP'li milletvekili, Bulgaristan Türklerinin Türkiye'de madur edildiğini savundu

29 Mayıs 2013 Çarşamba

Göçmen Konutlar Projesinde yolsuzluklar yaşandığını kaydeden Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekili Özcan Yeniçeri "1989 yılında Bulgaristan’ın baskıları sonucunda ülkemize göçe zorlanan 300 bini aşkın soydaşımızın barınma ihtiyacının karşılanması için Avrupa Konseyi Sosyal Dayanışma ve Kalkınma Fonu ile İslȃm Kalkınma Bankasının destekleri ile başlanan Göçmen Konutlar Projesinde yaşanan usûlsüzlük, kanunsuzluk ve yolsuzluklar nedeniyle 24 bin Bulgaristan göçmeni aile mağdur edilmiştir" dedi.

Özcan Yeniçeri Türkiye'nin iktidar partisine yüklenerek "1991 Mart ayında ödenen 15 bin 200 TL’lik peşinatın bütün akitlerde geçmesine rağmen ana borçtan düşülmediği, bundan dolayı açılan binlerce davanın kazanıldığı, Yargıtayca onandığı halde siyasi erkin devreye girmesi nedeniyle vatandaşların mağduriyeti giderilememiştir. Bu yetmiyormuş gibi %1 olması gereken KDV %17 olarak tahsil edilimiş, geçen süre içerisinde konut başına 20-30 bin TL fazla para alınmıştır" diye konuştu.

MHP'li vekil "24 bin göçmen ailenin fertleri , yani yaklaşık 300 bin soydaşımızın devlete, hukuka, adalete güveni kalmamıştır. Bu vatandaşlarımızın mağduriyetlerin derhal giderilmesi ve zararlarının faiziyle tazmini için yetkilileri ve hükümeti göreve çağırıyorum" diye savundu.

Aydın Osman | T HABER

Bulgaristan'da yeni hükümetin listesinde Türk aday

28 Mayıs 2013 Salı

Bulgaristan'da hükümeti kurmakla görevlendirilen Plamen Oreşarski, bakanlar kurulu teklifini Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'e sundu.
İki yardımcısı olacak olan Oreşarski kabinesinde yeni bir bakanlık olarak Yatırım Politikası Bakanlığı oluşturuluyor. Gençlik sorumluluğu ise Еğitim Bakanlığı'ndan alınıp Spor Bakanlığı'na veriliyor.
Çalışma ve Sosyal Bakanlığı'na ise Hak ve Özgürlükler Hareketi 'nin (HÖH) Razgrad milletvekili Dr. Hasan Ademov teklif edildi. Ademov, yeni hükümette en zor görevlerden birini üstlenecek. HÖH'ün hükümetteki diğer bir ismi ise Çevre Bakanı olarak düşünülen İskra Mihaylova.

Teklif edilen bakanların her birinin kendi dalında uzman olduğunu belirten Oreşarski, tecrübeli ve ağır şartlar altında çalışacak kişileri kabineye aldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de, ülkenin, parlamentonun en hızlı bir şekilde onaylayacağı hükümete ihtiyaç duyduğunu belirtti. Siyasetçilere güven kaybının yaşandığ bir dönemde sorumluluk alan Oreşarski'yi tebrik eden Plevneliev, hükümetin enerji, sosyal yardım ve gelir alanında, demografik sorunları çözme adına atacağı adımların vatandaşlar tarafından yakından takip edileceğini belirtti. Oreşarski, görüşmeye Bulgar Sosyalist Partisi Başkanı Sergey Stanişev ile birlikte geldi. İkilinin aynı renk takım elbise ve kravatlı olması dikkat çekti.

Görüşme sonrası Plevneliev, teklif edilen hükümetin onaylanması için parlamentoya kabine tasarısını sunan kararnameyi imzaladı. Hükümet, yarın mecliste güvenoyuna sunulacak.

BAKANLAR LİSTESİ
Başbakan - Plamen Oreşarski
Maliye Bakanı - Petır Çobanov
Ekonomi ve Enerji Bakanı - Dragomir Stoynev
Ulaştırma Bakanı - Varna Limanı Müdürü Danail Papazov
Tarım Bakanı - Plovdiv Ziraat Üniversitesi Rektörü Dimitır Grekov
Kültür Bakanı - Petır Stoyanoviç
Sağlık Bakanı - Tanya Andreeva
İçişleri Bakanı - Tsvetlin Yovçev
Savunma Bakanı - Angel Naydenov
Dışişleri Bakanı - Kristiyan Vigenin
Çevre Bakanı - İskra Mihaylova
Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı - Zinaida Zlatanova
Spor Bakanı - Mariyana Georgieva-Bençeva
Eğitim ve Bilim Bakanı - Varna Tıp Üniversitesi Rektörü Aneliya Klisarova
Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı - Hasan Ademov
Yatırım Tasarlama Bakanı - Prof.İvan Danov
Bölgesel Kalkınma Bakanı - Desislava Terzieva

Romanya’da Türkçe Resmi Müfredata Giriyor

Nisan ayında Köstence'deki liselerde başlatılan seçmeli Türkçe derslerinin müfredat çalışmaları hızlandı.

Konuyla ilgili olarak Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi’yi ziyaret eden Köstence İli Eğitim Müfettişliği yetkilileri Türkçe derslerinin müfredata dahil olması için Yunus Emre Enstitüsü ile bir  işbirliği anlaşması imzaladı.

Konuyla ilgili olarak Köstence İli Eğitim Başmüfettişi Prof. Dr. Raducu Popescu, Türkçe Eğitimi Müfettişi İcbal Anefi ve Proje Bölümü Müfettişi Anca Luliana Dragomir’in yer aldığı heyet, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Başkan Yardımcısı Şaban Çobanoğlu ve Köstence Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Haşim Koç’un bulunduğu Enstitü heyetiyle görüştü. Yapılan toplantının ardından iki heyet arasında bir protokol imzalandı. Halen 6 lisede 120 öğrencinin tercih ettiği Türkçe dersleri bu  protokolle resmi müfredata dahil oluyor.


Protokole göre Yunus Emre Enstitüsü Türkçe dersi veren liselere kitap ve eğitim materyali desteğinde bulunacak. Ayrıca Köstence Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ile Köstence İl Milli Eğitim Müfettişliği Türk dilinin tanıtımı faaliyetleri çerçevesinde ortak projeler üretecek.

Yunus Emre Enstitüsü

Kırım Tatarlarının milli özyönetim sistemi Balkanlara örnek olacak

27 Mayıs 2013 Pazartesi

http://qha.com.ua/resim/270513/ilyasovvstre4a331hkylbsd.jpegAKMESCİT / SİMFEROPOL (QHA) - Merkezi Almanya’nın Flensburg kentinde bulunan Avrupa Azınlık Sorunları Merkezi Kırım Tatarlarının milli özyönetim organları tecrübesini Balkanlar’da örnek olarak tanıtmayı planlıyor.

Avrupa Azınlık Sorunları Merkezi uzmanları 24 Mayıs’ta Kırım Tatar Milli Meclisini ziyaret etti.

Rüstem Ablâtif, QHA’ya yaptığı açıklamada, toplantıda Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı, Kırım Milletvekili Remzi İlyasov ve Kırım Sivil Toplum Kurumu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Ablâtif, Avrupa Azınlık Sorunları Merkezi Uzman Araştırmacısı Dr. Aleksandr Osipov ve araştırma görevlisi Ganna Vasileviç'i konuk etti.

Remzi İlyasov, uzmanların talebiyle Kırım Tatar milli özyönetim sistemi, Kırım Tatar Milli Meclisi ve Kurultayının faaliyetleri ve ilkeleri, Kırım Tatar Milli Hareketin çağdaş tarihi hakkında bilgi verdi.

Taraflar Kırım ve Ukrayna’da güncel sosyopolitik durumu, Kırım Tatar temsil organlarının Kırım ve Ukrayna yönetimiyle ilişkileri ve yarımadanın son gelişmeler ışığı altında Kırım Tatar halkının durumunu tartıştılar. Avrupalı uzmanları, Ukrayna hükümetinin etnik ilişkiler politikasında dayanan ilkeler ve Ukrayna'da etnik azınlıklara karşı düzenleyici ve yasal temeller hakkında bilgi edinmeye çalıştılar. Kırımlı uzmanlar, Ukrayna’nın bağımsızlığa kavuşmasından bu yana başta Kırım Tatarları olmak üzere ulusal düzeyde bütünsel, tutarlı bir politika geliştirmediğini kaydetti. Örneğin Kırım Tatar halkının ya da sürgün edilen halkların statüsünü belirleyen her hangi bir yasa bulunmadığını belirttiler.

Avrupa Azınlık Sorunları Merkezi uzmanları, Kırım Tatar milli özyönetim sisteminin eşsiz olduğunu ve dünyada da Kırım Tatar yönetimine benzer zengin ve değerli tecrübeye sahip bir sistem bulunmadığını ifade etti. Uzmanlar, Avrupa Azınlık Sorunları Merkezi araştırması sonucunda basılacağı kitapta Kırım Tatarlarının tecrübesine yer verileceğini ve özel olarak Balkanlar’da tanıtılacağını kaydetti.

QHA

BAF, komünist rejimin mağdurlarına çağrıda bulunarak dava açmalarını istedi


Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, yaptığı basın açıklamasında Ajans Bg ile T Haber okurlarının desteğini istedi ve komünist dönemin siyasȋ mahkȗmlarını ve onların ailelerini tazminat davası açmaya çağırdı.

BAF Başkanı Sezgin Mümin, mağdurların tazminat davası açmak için tek kuruş ödemeyeceğini belirtti.

BAF Başkanı, tazminattan yararlanacak kişilerin, mahkȗmiyetini kanıtlamaları gerektiğini söyledi. 

Sezgin Mümin, Türk adlarını almayanların bu davadan yararlanamayacağının da altını çizdi.


Mümin, bu konuyla ilgili daha geniş bilgi verileceğini de bildirdi.

Basın açıklaması metni:

   Sevgili T Haber ile Ajans Bg Okurları ve Totaliter Rejimin Değerli Siyasȋ Mahkȗmları,

   Komünist rejimin yıkılmasından bu yana 23 yıl geçti; fakat bugüne kadar hiçbir kurum, kurluş ya da şahıs cezaevlerinde yatan ve Belene kamplarına sürülen Bulgaristan Türkleri ve yakınları ile ilgilenmedi. Ancak artık canla başla Bulgaristan Türklerini hakkını hukunu savunan sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu vardır. 
   Değerli T Haber ile Ajans Bg okurlarının verdiği destekle bütün sorunların üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Bizlere desteğini sürdürmenizi de istirham ediyoruz. Sizleri asla hayal kırıklığına uğratmayacağımızdan emin olabilirsiniz.
   Türklerin çıkarlarını savunan sivil toplum kuruluşu olarak soydaşlarımızın kanını yerde bırakmayacağız; 1989 yılı öncesi Bulgaristan Türklerine yapılan zulümlerin hesabını soracağız.
   Hepinizi tazminat davası açmak için mahkemelere başvuru yapmaya davet ediyoruz. Dava açmak için cebinizden tek kuruş ödemeyeceksiniz. Açılacak tazminat davasından yararlanacak kişiler, 1989 yılı öncesi komünist dönemde Eski Zağra, Sofya, Pazarcık ve Bulgaristan'ın daha birçok yerinde hapis yattığına ve  Belene gibi birçok yere kampa sürüldüğüne dair belge sunması gerekecek. Bulgaristan Adalet Federasyonu Başkanı olarak çok yakın zamanda başvuru formu örneğini T Haber ile Ajans Bg'de yayınlayacağız, sonrada o forumları sizlere sunacağız. Zaten doldurulacak forumları Yüksek Adliye Kurulu’ndan (VSS) aldık.
   Türklüğünü korumak için çeşitli zulümlere maruz kalmış soydaş ve dava arkadaşlarımıza hem irtibat hem kolaylık sağlamak için Türkiye’deki birkaç dernekle görüşmelerimiz olacak.
  
 Sizleri haklarınızı aramaya davet ediyoruz!

Aydın Osman | T HABER

Sezgin Mümin: Eski komünist başsavcının ödül almasına engel olduk

Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, 20 Mayısta Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’e yazdığı mektupla 1987-1989 yılları arası başsavcılık yapmış Prof. Vasil Mrıçkov’un St. St. Kiril ve Metodiy ödülünü almasına engel olduğunu ifade etti.
BAF Başkanı, adını değiştirmek istemeyen Türklerin hapse atılıp kamplara sürülmesinde Mrıçkov’un bizzat imzası olduğunu ifade etti.
Sezgin Mümin, “Bulgaristan Adalet Federasyonu, dişiyle tırnağıyla Bulgaristan Türklerinin hakkını hukuku savunan bir sivil toplum kuruluşudur. Biz, BAF olarak Bulgaristan Türklerinin katili Mrıçkov’un ödül almasına asla izin veremeyiz. Biz müdahale etmeseydik Türklerin katiline ödül verilecekti, kimsenin de ruhu duymayacaktı” dedi.
Mümin, Mrıçkov’a ödül vererek komünist dönemde Türklere edilen zulümlere suç ortağı olmadığı için Rosen Plevneliev’i tebrik ederek sağduyulu hareket ettiği için kendisini kutladı.


Aydın Osman T HABER

Oreşarski, görüşmelere devam ediyor

26 Mayıs 2013 Pazar


Parlamentolar Arası Roman Birliği kuruldu


Kırcaalili lise öğrencileri, mezuniyetini kutladı

Bugün Kırcaali'deki Hristo Botev Yabancı Diller Eğitimi Lisesi, Yordan Yovkov Lisesi ve Hristo Smirnenski Meslek İnşaat Lisesi  öğrencileri mezuniyetini kutladı. Aileleri, öğrencileri önce Kırcaali Belediyesi'nin önüne, sonra da Arpezos hoteline kadar uğurladı. Öğrenciler, belediye ile hotelin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.






















Aydın Osman | T HABER

Batı Trakya'da Kuran-ı Kerim eğitiminde 'Yunanca' dayatması

Yunan hükümeti, Batı Trakya'daki cami ve devlet okullarında azınlık mensubu çocuklara Kuran-ı Kerim'i, "Yunan dilinde" öğretmeleri için 90 din görevlisi atanmasını kararlaştırdı.
Batı Trakya'da görev yapacak din adamlarının, sözleşmeli olarak görev yapacağı, Yunan vatandaşı ve Batı Trakya azınlık mensubu olacakları belirtildi. Resmi gazetede yayımlanan kararda, Yunanistan İdari Reformlar Bakanı Antonis Manitakis ve Eğitim Bakanı Kostantinos Arvanitopulos'un imzaları yer alıyor.
Kısa süre önce parlamentoda "240 imam yasası"na ek olarak yapılan yasal düzenleme, "Batı Trakya'daki devlet okullarında eğitim gören azınlık mensubu ailelerin çocuklarına Kuran-ı Kerim'in Yunan dilinde öğretilmesini" öngörüyor.
Yunanistan'da, 2007'de kabul edilen ancak Türk azınlığın tepkisi nedeniyle uygulanmayan "240 İmam Yasası"nın, 6 yıl sonra buna ek olarak hazırlanan kanuni düzenlemeyle yeniden gündeme getirilmesi, Türk azınlık tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
Türk azınlığın seçimle işbaşına gelmiş dini ve siyasi liderleri, yaptıkları açıklamalarda, azınlığın görüşleri alınmadan tek taraflı olarak hazırlanan yasanın, var olan sorunları çözmek yerine, yeni sorunlar getirdiğini ifade ederek, bu yasayı daha önce de kabul etmediklerini, bundan sonra da kabul etmeyeceklerini belirtmişti.

Batı Trakya'daki camilerde görev yapan din adamlarının, aralarında Hristiyan Yunan vatandaşlarının da bulunduğu 5 kişilik kurul tarafından atanmasını ve bunlara devlet tarafından maaş verilmesini kapsayan yasaya ek olarak getirilen düzenleme, bu imamların Yunan devlet okullarında din dersi vermelerini de öngörüyor. (AA)

Bulgaristan-Türkiye sınırında 61 kaçak yakalandı

Türkiye'den Bulgaristan'a yasadışı yollarla geçmeye çalışan 61 kişi son 24 saatte sınırda yakalandı. Kaçakların Suriye, Filistin, Cezayir, Mali, Ertire, Sudan ve Benin uyruklu oldukları belirtildi.

BAF'ın Türklerin sorunları üzerine çalışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

EN ÇOK OKUNANLAR

SON YAZILAR

Etiketler

Döviz Kur Çevirici

 
Support : Creating Website | Blog Okulu Template | Blog Okulu
Copyright © 2013. T HABER - Bütün Hakları Saklıdır.
Template Created by Creating Website Published by T HABER
Proudly powered by T HABER