2013-06-23 - T HABER
Son Haberler:
BAF, Bulgaristan Türklerinin sorunlarının masaya yatırılmasını talep etti.Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan'a yazdığı mektupta kurulacak hükümeti Bulgaristan Türklerinin sorunlarını çözmesi halinde desteklemesini istedi.Mektubun kopyaları da Meclis'te temsil edilen Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) , Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ve Ataka Partisine gönderildi. Sezgin Mümin, 11 Ocak Bildirisi'ni Meclis'e sunan GERB'e; özellikle de Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar Partisi (DSB) Genel Başkanı İvan Kostov'a teşekkür etti.

İstanbul treni, protesto yüzünden 20 dakika geç kalktı

29 Haziran 2013 Cumartesi




İstanbul’a giden uluslararası tren Filibe'deki protestolar yüzünden 20 dakika geç hareket etti.


Protestocular, yine dikkat çekmek için Filibe’nin Merkez Garı’ndaki geçişleri durdurdu. Aynı hatta hareket eden 5 trenin de geçişi durduruldu.

Aydın Osman | T HABER

Kırcaali’deki Millȋ Öğrenci Panayırı’na 160 turist öğrenci geldi



Kırcaali, yine bu yıl altıncısı düzenlenen Millȋ Öğrenci Panayırı’na ev sahipliği yapıyor.

Panayır, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis’in himayesi altında düzenleniyor.

Kırcaali Belediye Başkanı Yardımcısı Elisaveta Kehayova, panayırı Kırcaali Belediyesi’nin partnörü olan Bulgrar Turizm Federasyonu, Kırcaali Turist Derneği ve Petko Raçov Slaveykov Lisesi’nin düzenlediğini açıkladı.

Kehayova, Bulgaristan’ın farklı belediyelerinden 160 öğrenci katılacağını da ekledi. Kırcaali’den de katılan olduğu bildirildi.

Öğrenciler iki gruba ayrıldı: 4-7. sınıf arası ve 8-12. sınıf arası öğrenciler. 

Aydın Osman | T HABER

Bulgaristan'ın AB üyeliği dondurulacak mı?

28 Haziran 2013 Cuma

Bulgaristan'daki gelişmelerden ve siyasetçilerin tutumundan tedirgin olan Alman siyasetçileri, Bulgaristan'ın geçici olarak Avrupa Birliği'nde oylama hakkının elinden alınmasını teklif etti.

Birçok AB üyesi ülkelerin siyasetçileri de, Lizbon Anlaşması'nın yedinci maddesi uyarınca Bulgaristan'ın tartışmalarda oylama hakkının elinden alınmasını istedi.

Avrupa Sorunları Komisyonu'nun, Alman meclisinde kapalı kapılar ardında bu konuyla ilgili oturum düzenlediği bildirildi.

Alman Federal Meclisi Avrupa İşleri Komisyonu'nun Başkanı Günter Krichbaum "Seçimle hükümetin değişmesi doğal bir süreç, ancak hükümetin iktidarına korumak adına devleri feda etmesi asla kabullenilemez." diye açıklama yaptı.

ALMANYA'DA VOLEN SİDEROV DA TARTIŞMA KONUSU
Milliyetçi Ataka partisinin Genel Başkanı Volen Siderov, Almanya'da en ince ayrıntısına kadar tartışıldığı bildirildi.

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ile Bulgar Sosyalist Partisi'nin (BSP) Ataka'yla iyi geçinerek iktidarını korumaya çalıştığı belirtildiği açıklandı.

Ataka partisi, aşırı sağcı ve Avrupa karşıtı olarak tanımlandı.

HÖH MİLLETVEKİLİ PEEVSKİ'NİN DANS'IN BAŞINA GETİRİLMESİ
HÖH milletvekili Delyan Peevski'nin Devlet Milli Güvenlik Ajansı'nın başına getirilmesiyle hükümetin sadece halkın güvenini değil, AB'deki meslektaşlarının da güvenini kaybettiği kaydedildi.

Aydın Osman | T HABER

Büyükelçi Aramaz Kabil’e gidiyor

Yaklaşık dört yıldır Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi görevini sürdüren İsmail Aramaz, Kabil’e atandı. Önümüzdeki Eylül ayında Bulgaristan’dan ayrılacak olan Aramaz ‘Kendi talebimle Kabil Büyükelçiliğine atandığımı ve Eylül ayında Bulgaristan'daki görevimden ayrılacağımı bildirmekten memnuniyet duyuyorum. Ama soydaşlarımızın her zaman kalbimde ayrı bir yeri olacak’ dedi.

Hat

Protestoların ondördüncü günü: İktidarın son dansı

27 Haziran 2013 Perşembe



Ondördüncü gün de binlerce vatandaş, Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanlığı ve Millet Meclisi üçgeninde hükümet karşıtı protesto düzenledi.

Protestocuların ellerinde Bulgar bayrakları ile değişik mesajlar veren pankartlar vardı.

Saat 19:00’dan sonra Bağımsızlık (Nezavisimost) Meydanı trafiğe kapatıldı.

İki oğlan, bir kız, Plamen Oreşarski, Boyko Borisov ve Volen Siderov maskesiyle dans ederek siyasȋleri karikatürize etti.

Bugünkü protestonun sloganı “İktidarın son dansı”ydı.

Göstericiler saat 20:45’e doğru Aşıklar Köprüsü’ne uğradı, daha sonra da parti merkezlerinin önünden geçerek Kartal Köprüsü’ne (Orlov Most) gitti. 

ÖTEKİ ŞEHİRLERDEKİ PROTESTOLAR 
 Filibe’deki protesto 
 Filibeliler, yine hükümet karşıtı protesto için bir araya geldi. Küçük çocuklarını yanına alıp da gösteriye gelen aileler de vardı.

Her akşam yorulmadan usanmadan protestolara gelen 87 yaşındaki dede için bu akşam yine 2 kız para topladı. Yaşlı gösterici değişim taleplerinin sembolu haline geldi.

Göstericiler, Trakya otobanını trafiğe kapatmayı düşünüyordu, ancak plȃnı iptal oldu. Filibeliler, Merkez Garı demir yollarının geçişini durdurdu.

Protestocular, milliyetçi Ataka partisinin Filibe’deki ofisinin önünden geçerek Ataka’yı yuhladı ve Ataka tarafından saldırıya uğrayan gazetecileri desteklediklerini ifade etti. Protestocular, Ataka bazı medyalara hakaret ediyor gerekçesiyle savcılığın, Ataka’nın Genel Başkanı Volen Siderov’un dokunulmazlığını kaldırılmasını istedi.

“HÖH’e hayır” çığlıkları da atıldı.


Varna’daki protesto
Yüzlerce Varnalı hükümeti protesto etmek amacıyla belediyenin önünde toplandı ve kavşağı trafiğe kapattı. 

Protestocular, daha sonra da Katedralin önündeki kavşağı kapatmak için Mariya Luiza Bulvarı’ndan yola çıktı.

Göstericiler, birbirlerini siyasȋ partilere sempatizanlıkla suçladı. 

Burgaz’daki protesto 
Burgaz’daki protestoya 30 civarı vatandaş katıldı. Protestocular ilk önce belediyenin önündeki Atanas Sirekov Meydanı’nda bir araya gelip “İstifa”, “Arsızlar”, “Kızılca çöplükler” diye bağırdı.
En çok “BSP – Bulgar Sosyal Parazitleri”, “Bulgaristan mafyayla müzakere etmez – istifa”, “Bulgaristan’ı insanlara geri vereceğinize söz verdiniz! İstifa, Hmen, Şimdi” yazılı pankartlar dikkat çekti.

Göstericiler, ellerinde Bulgar bayraklarıyla Millȋ Marşı söyleyerek her zaman olduğunu gibi ana sokak Bogoridi’den yola çıkarak “Oligarski git, çöplüklerini de al” diye çığlık attı.

Protestocular, daha sonra Deniz Bahçesi (Morskata Gradina) parkıva vardı.

Deniz Bahçesi iyi hava deneniyle kalabaydı, ancak kalabalık protestoya katılmadı, kenardan izledi. 

Rusçuk’taki protesto 
Rusçuk’ta 50 civarı vatandaş, Oreşarski hükümeti karşıtı protestoya katıldı. Yürüyüş şehrin halilerinden başladı. Göstericiler, merkezdeki Aleksandrovska Sokağı’ndan geçerek belediye ile valiliğe gitti.

Göstericilerin arasında çocuklarıyla protestoya gelen anneler de vardı.

Protestocular “İstifa”, “Mafya” çığlıkları atarak yoldan geçenleri ve kafelerde oturanları “Bize katılın, protesto sizin için” sözleriyle katılmaya davet etti. 

“Hep beraber oligarşiyle mücadeleye! Birlikten güç doğar!” yazılı tranparant dalgalandırıldı. 

Sliven’deki protesto
 Bugün Sliven’de de Oreşarski hükümeti karşıtı protesto düzenlendi. Göstericiler, Seçim Kanunu’nun değiştirilmesini talep etti. Protestocuların istikameti her zamanki gibi yine Bilimsel Teknik Birlikler (NTS) ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ile Bulgar Sosyalist Partisi’nin (BSP) parti merkeziydi. Parti merkezlerinin önünde HÖH, BSP ve Ataka yuhlandı ve partilere hakaret dolu mesajlar gönderildi. 

Tırnova’daki protesto 
30 civarı protestocu, Tırnova’daki Bulgaristan Ana Anıtı’nın (Pametnik Mayka Bılgariya) önünde bir araya geldi. Tırnovalıların talepleri yine aynıydı: Oreşarski hükümetinin istifası, erken seçim ve Seçim Kanunu’nda değişiklik.

Göstericiler, ellerinde Bulgar bayraklarıyla yine “İstifa”, “Uyduruk meclis”, “Özür istemiyoruz” sloganları attı.

Üç polis, güvenliği sağmakla görevliydi.

Protestocular, yarın yine saat 18:30’da aynı yerde bir araya geleceğiz diye aralarında anlaştı.

Silistre’deki protesto
Sosyal ağlarda örgütlenerek protestoya katılan 100 civarı Silistreli “İstifa”, “Mafya”, “İstifa edinceye kadar her gün böyle olacak” sloganları attı. Güvenliği sağlayan polis olmamasına rağmen protestocular, ana sokaktan geçerken trafiği kapatmadı ve düzeni bozmadı. 

Protestocuların son durağı Silistre'deki BSP merkeziydi. Protestocu vatandaşlar parti binasının önünde "BSP mafyadır", "Kızılca çöplükler", "İstifa" diye slogan attı. 

Protesto sona ererken göstericiler, ellerinde Bulgar bayraklarıyla Millȋ Marşı söyledi. 

Yukarı Cuma’daki protesto 
 Bugün Yukarı Cuma’da (Blagoevgrad) düzenlenen protestoya çok az sayıda vatandaş katıldı. Dün plȃnladıkları kavşaklardaki geçişi durduramadılar.

Protestocular, Ataka partisi Genel Başkanı Volen Siderov’un harekerleri ile tutumunu eleştirdi. Protestocular, Yukarı Cuma valisi Musa Palev, görevden alınıncaya kadar gösterilerini sürdüreceğini açıkladı.

Aydın Osman | T HABER

Avrupa Komiseri Kristalina Georgieva’nın uçağına şimşek çarptı



Avrupa Komiseri Kristalina Georgieva, saat 21:01’de Twitter’ina yolculuğuk ettiği uçağa şimşek çarptığını paylaştı.

Georgieva, sayfasında şu sözlere yer veriyor:
Size hiç uçuş sırasında şimşek çarptığı oldu mu? İlk kez Brüksel’den Frankfurt’a uçarken ilk kez çarptı. Ölen ya da yaralanan yok, fakat şaka değil, bu yüzden de tabiat anaya teşekkür ederim!

Aydın Osman | T HABER

Eski Cumhurbaşkanı Jelyu Jelev, Volen Siderov’un Yolsuzlukla Mücadele Kurulu’ndan atılmasını istiyor



Bulgaristan’ın demokratik döneminin ilk Cumhurbaşkanı Jelyu Jelev, milliyetçi Ataka partisinin Genel Başkanı Volen Siderov’un Yolsuzlukla Mücadele ve Etik Kurulu’nun başkanlığından atılmasını istedi.



Eski Cumhurbaşkanı Jelev, Meclis Başkanı Mihail Mikov ile milletvekillerine yazdığı açık mektupta şu sözlere verdi:

İlk demokratik yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanı ve ülkesini ve o ülkenin kurumlarını düşünen bir insan olarak sizlere ve bütün milletekillerine seslenerek Ataka’nın Genel Başkanı Volen Siderov’un, meclisin Yolsuzlukla Mucadele Kurulu başkanlığından atılmasını talep ediyorum.



Jelev, mektubunda “Volen Siderov gibi birisine böyle bir makam verilmesi, Bulgar demokrasisi ve kurumlarıyla alay etmektir.” diye ekledi.



Aydın Osman | T HABER

Bulgaristan’a 100 milyonun üzerinde avro ayrılması bekleniyor



Başbakan Plamen Oreşarski Avrupa Kurulu’nun gençlere istihdam sağlamak için en az 6 milyar avro ayırmasını ümit ettiğini belirtti.

Başbakan Оreşarski “Gelecek birkaç yıl için Bulgaristan’a 100 milyonun biraz üzerinde avro ayrılacak. Bu, işsizlikle mücadelemiz ve gençlere istihdam sağlama çabamız için ciddi bir destek.” dedi. 

Oreşarski, Nabucco projesinin iptal edilmesinin kötü olduğunu söyledi.

Oreşarski, Bulgaristan’nın Yunanistan’dan geçen Nabucco boru hattına en yakın ülke olduğunu ve o zamana kadar Bulgaristan’ın da o hatta bağlanmasını ümit ettiğini ifade etti.

Aydın Osman | T HABER

Oreşarski: İstifa etmeyeceğim



Başbakan Plamen Oreşarski, meclisin kendisini desteklediği sürece istifa etmeyeceğini belirtti.

Başbakan Oreşarski, HÖH milletvekili Delyan Peevski’nin atanmasını siyasȋ hata olduğunu itiraf etti; ancan bu yanlışlığın, hükümetin istifa etmesi için bir sebep olmadığını söyledi.

Oreşarski, Ataka partisi Genel Başkanı Volen Siderov’un Yolsuzlukla Mücadele ve Meclis Etiği Kurulu'nun başına getirilmesini değerlendirmekten kaçındı ve bunu meclis konusu olarak tanımladı.

Aydın Osman | T HABER

Volen Siderov: Kendimi serserilerden korumak için elinde copla dolaşıyorum



Milliyetçi Ataka partisi bugün Sofya’da miting düzenledi. Miting yürüyüşü Kuratrıcı Çar (Tsar Osvoboditel) Bulvarı ile Kartal Köprüsü (Orlov Most) istikametiydi.



Polis, yoğun güvenlik önlemi aldı.



Ataka’lılar İstanbul Yolu (Tsarigradsko Şose) Bulgarı’ndan geçerken yol trafiğe kapatıldı.



Yürüyüşte en çok “50 kiloyum, GERB’in de ikdidara dönmesine karşıyım”, “Bulgaristan’ın nefret ile saldırganlığa değil, ekonomik büyüme ile yüksek gelire ihtiyacı var” yazılı pankartlar dikkat çekti.


Ataka partisinin Genel Başkanı Volen Siderov, BNT, BTV, NOVA TV ve Kanal 3’ün ofislerini taş, domates ve yumurta atacağını söyledi ve polislerin de böyle holiganca eylemlere izin verdiğini ifade etti.



Siderov, bu sabah birisinin kendisini boğazını koparmakla tehdit ettiğini ileri sürdü.



Siderov, böylelerin arkasında GERB partisi ya da Kostov gibilerin durduğunu iddia etti.



Siderov, Ataka’lı milletvekilleri ile partinin ofisine saldırıdan tutuklanan olmadığını, polislerini işini iyi yapmadığını kaydetti.



SİDEROV: BEN KORUMAYLA DOLAŞMIYORUM

Ataka lideri Volen Siderov, korumayla dolaşmadığını söyledi ve Yane Yavev’in, Boyko Borisov’un, Tsvetanov’un, Rumen Petkov’un korumayla dolaştığını belirtti.

Siderov, ismini saydığı şahısların Ulusal Koruma Teşkilȃtı’ndan (NSO) faydalandığının altını çizdi.

Siderov, kendisini sokak köpekleri ile serserilerden korumak için meclise elinde copla keldiğini açıkladı.



SİDEROV: BNT’Yİ OBJEKTİF OLMAMAKLA SUÇLADI

Volen Siderov, Bulgaristan Millȋ Televizyonu’nu (BNT) objektif olmamakla ve doğruları yansıtmamakla suçladı.



Siderov, Ataka’ya özel ilgi göstermelerini istemediğinin, sadece objektif olmalarını istediğinin altını çizdi.



Aydın Osman | T HABER

Başbakan Oreşarski: Bu sefer DANS’a başkan seçerken daha dikkatli olacağız



Meclis koridorlarında medyalara konuşan Başbakan Plamen Oreşarski, Devlet Millȋ Güvenlik Ajansı’na (DANS) kimin başkan seçileceği konusunun görüşüldüğünü söyledi.

Başbakan, bu sefer daha dikkatli olacaklarını ifade etti.

Başbakan Oreşarski, Yukarı Cuma (Blagoevgrad) valisi atanan Musa Palev’in istifasanın istenmesi konusunda da valinin görevinden ayrılmasına gerek olmadığını belirtti.

Aydın Osman | T HABER

“Kostinbrod’da bulunan 351 bin 75 oy pusulası sahte değil”



Medyalara konuşan Başsavcı Yardımcısı Borislav Sarafov, 12 Mayıs seçin günü öncesi Kostinbrod’da bulunan 475 bin 417 oy pusulasından 351 bin 75’inin  sahte olmadığını açıkladı.



Sarafov, her bir belgenin kontrolden geçtiğini belirtti ve neye dayanarak tam sayı verebildiklerine anlam veremediğini ifade etti.



Sarafov, 12 Mayıs seçim gününde kullanılabilecek bütün oy pusulalarının alrılmış olması gerektiğinin altını çizdi ve geri kalan pusulaların da yırtılmış, kırışmış, ezilmiş durumda olduğunu belirtti.



Başsavcı Yardımcısı Sarafov, Kırcaali, Silistre ve Varna’ya olduğu gibi bütün bölgelere ayrılmış pusulaların olduğunu kaydetti.



Sarafov, 40 bine yakın oy pusulasının da yurt dışı için ayrıldığını söyledi ve davayla ilgili 28 tanığın sorgulandığını, delillerin gözden geçirildiğini, 3 kere el konma olduğunu söyledi.



Sarafov, medyalara bilgiyi kendisi adına kimin sızdırdığını bilmediğini de savundu.



Aydın Osman | T HABER

Hükümet istifa edecek mi?



Bulgar medyaları, ülke geneli ve Sofya’daki protestoların onüçüncü gününden sonra son baharda erken seçimin kaçınılmaz olduğunu yazdı.



Dün meclisin önü geçişe kapatıldığı için milletvekilleri meclise girerek yeterli çoğunluk oluşturamadı. Milletvekilleri, göstericilerin saldırısından polis desteğiyle kurtuldu.



Bulgar Sosyalist Partisi (BSP), birkaç günün içinde istifa etme ve erken seçim konusunu gözden geçiriyor.



5 sağ partinin Eylül ayında erken seçim talebi ve 14 sivil toplum kuruluşunun hükümet istifa etmeden yeni Seçim Kanunu’nu görüşmeyi reddettiğini belirtmesi ortamı gerdi.



ANAHTAR YİNE ATAKA’NIN ELİNDE

Dün milliyetçi parti Ataka’nın meclisi boykot etmesiyle Daniela Bobeva’nın başbakan yardımcısı seçilmesi için yeterli çoğunluğun sağlanamamasının ardından BSP Genel Başkanı Sergey Stanişev’in acil oturum düzenlemesi, yakın zamanda çözülme sinyalleri verdi.



Stanişev, Eylül ayında seçime gidilirse bunun, protestocuların baskısıyle olmayacağını, Ataka’nın buna sebep olacağını belirtti.



Başbakan Plamen Oreşarski de meclis olmadan hükümetin çalışamayacağını kabul etti.



Meclis Başkanı Mihail Mikov Millet Meclisi, bloke edilirse işlevsiz hale gelmiş sayacağını ifade etti.



Meclis, şu an çok vahim durumda. Bulgaristan Vatandaşları Avrupa Kalkınması (GERB) partisi, Seçim Kanunu ele alınmadıkça meclise girmeyeceğini duyurdu. HÖH ile BSP milletvekillerinden ikisinin vali atanmasının ardından, atanan vekillerin yardımcıları olmadığı için her iki partinin toplam milletvekili sayısı 118. Gerekli çoğunluk sağlanması 121 milletvekili gerek.



Hükümetin geçici olarak ayakta kalması yine Ataka’nın elinde. Ataka ise uzun zamandır meclise dönüp dönmeyeceği konusunda suskunluğunu koruyor.

Daha sonra Ataka milletvekili Yavor Notev yaptığını açıklamada meclisin kurtuılacağını, erken seçimlerinde gündeminde olmadığını söyledi.

Vekil Notev, Millet Meclisi’ne normal çalışma koşulları sağlanıncaya kadar çalışmamasını teklif etti.

Ataka milletvekili “İnsanları ilgilendiren sorunlar karmaşınk, insanların beklentileri büyük, fatak domatesle, tuvalet kȃğıdıyla saldırarak, milletvekillerine dayak atmaya çalışarak çözülmez.” diye ekledi. Ancak Ataka’nın bugün meclise gelip gelmeyeceğini konuşmaktan çekindi.



HÖH SUSKUNLUĞUNU BOZMADI

Tartışmalar sürerken Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) sukȗt altındır anlayışıyla suskunluğunu korumaya devam etti.



BSP, ATAKA’YLA GÖRÜŞME SÖZÜ VERDİ; GERB’LE DİYALOGDAN KAÇINDI

BSP Genel Başkanı Sergey Stanişev “Meclis çalışmadan ne kadar zaman saldırı latında kalabilecek?” sorunu yanıtlamaktan kaçındı.



Stanişev, Ataka’nın duruşunu belirtmesi konusunu görüşeceğine söz verdi, ancak GERB’in seçim sonuçlarını tanımadığı için Boyko Borisov’un partisiyle diyalogdan kaçındığını kaydetti.



BSP Genel Başkanı Stanişev, yatığı tepitle ortamı gerdi.



Stanişev, meclisin önündeki protestocuların halkı temsil etmediğini söyledi.



Stanişev, protestocuların arasında belirli kesimlerin çıkarlarını temsil eden 200-300 kişi olduğunu, Bulgaristan vatandaşlarının büyük bir kısmını temsil etmediğini belirtti.



Stanişev, rgütlenmenin her gün büyüdüğünü ve bazı şerketlerin çıkarları zarar göreceği için Enerji Kanunu’nda yapacağımız değişiklikleri istemeyen kesimlerin temsilcilerinin sokağa döküldüğünü gördüğünü ifade etti.



STANİŞEV, ATAKA’YA BEDEL ÖDEMEYE HAZIR MI?

BSP Genel Başkanı Stanişev, gazetecilerin “Ataka’nin verdiği destek için bedel ödememeye hazır mısınız?” sorusuna kesin yanıt vermedi.



Stanişev, Ataka’nın şimdilik Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’e karşı yapılacak güvensizlik oylamasına sıcak baktığını söyledi.



Stanişev, ancak şu an kurumlararası çekişmenin zamanı olmadığını, bu durumun ülkede gerginliği artırabileceğinin altını çizdi.



Stanişev “Cumhurbaşkanına Cumhurbaşkanı gibi davranması için, Anayasaya uyması için şans vermeye hazırız, ancak kendisi, hükümet konusunda haddını aştı – sonuçta hükümeti o seçmedi ki güveni güveni kalmasın” şeklinde ekledi.



BORİSOV: MECLİSE SADECE HÜKÜMETİN İSTİFASINI OYLAMAK İÇİN GİRECEĞİZ

Eski Başbakan Boyko Borisov, GERB milletvekillerinin, Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılmadıkça meclise adım atmama sözünü sadece hükümetin istifasını oylamak için girdiklerinde bozacaklarını söyledi.



Bu şekilde GERB’in oylarıyla yeterli çoğunluk sağlanacağı belirtildi.



Aydın Osman | T HABER

Mehmet Dikme: Bugünkü hükümet Doğan'ın ürünü

26 Haziran 2013 Çarşamba

Ataka ile HÖH arasında koalisyon var, ikisi de hükümeti destekliyor

Bulgar medyasına konuşan eski Tarım Bakanı Mehmet Dikme "Bu hükümet tarihe geçecek. Hükümet ilkesizce perde arkası oyunlarla kuruldu. Daha üçüncü gün insanlar sokağa protesto etmeye döküldü." dedi.

Mehmet Dikme "Bugünkü hükümet ne BSP'nin ne de HÖH'ün, bizzat Ahmet Doğan'ın ürünü. Volen Siderov'un da yardımıyla kuruldu. Bugün bu, Ataka'nın Millet Meclisi'ne girmemesinden belli oldu." diye açıkladı.

Dikme, başbakan hakkında "Ben Plamen Oreşarski'yi şahsen tanırım, hem uzman hem insan olduğunu söyleyebilirim. Şaşarım aklına nasıl onlara alet olur ki. Bu durumda en çok kaybeden Oreşarski olacak." diye konuştu.

Eski Tarım Bakanı "İnsanlar artık perde arkası oyunlardan bıktı. Bence Stanişev bir söyleşisinde bu hükümetin kurulmasından Doğan'ın sorumlu olduğunu itiraf etti." diye savundu.

Dikme Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ile Ataka hakkında birisi olmadan öbürünün yaşayamadığını ifade etti.

Mehmet Dikme "Eskiden HÖH ile Ataka'nın yapay çatışma arayışı işe yarıyordu, fakat artık zaman değişti." şeklinde konuştu.

Aydın Osman | T HABER

Meclis Başkanı Mikov: Bugünkü krize demokratik çözüm bulmak imkȃnsız



Meclis Başkanı Mihail Mikov ulusa yaptığı seslenişinde “Sevgili vatandaşlar bugün Millet Meclisi’nin önündeki protestolar gerginliğin artığını ve durumun aniden değiştiğini gösterdi. Bugün az sayıdaki protestocu şiddet gösterisinde bulundu. Bu tavırlarıyla milletvekillerinin onurunu ayaklar altına aldılar. Vekillerin can güvenliği tehlikede.” diye konuştu.

Meclis Başkanı Mikov, erken seçimin hiçbir şeyi çözmeyeceğini, hükümetin şu an çok zor durumda olduğunu ve bugünkü krize demokratik çözüm bulmanın imkȃnsız olduğunu belirtti.

Mikov, Cumhurbaşkanını, bütün kurumları ve sivil toplum kuruluşlarını sağduyulu olmaya çağırdi.

Mikov, bazılarının çıkarlarına aykırı hareket ettiğimiz için böyle gerginliklerin olmasının normal olduğunu ifade etti.

Mikov, özel çıkarlar söz konusu olunca bu hükümete karşı olumsuz tavır içinde kişilerin olmasının doğal olduğunu kaydetti.

Aydın Osman | T HABER

Hükümet karşıtı protestoların onüçüncü günü: İğrenç koalisyona istifa



Bugün yine Bakanlar Kurulu’nun önünde hükümet karşıtı protesto düzenlendi.

Göstericiler, ellerinde bayrak ile pankartlarla meydanı doldurdu.

Bugün en çok “İğrenç koalisyona istifa” yazılı pankart dikkat çekti.

Polis, yine yoğun güvenlik önlemi aldı.

İlk kez protestolar, konser ile başladı.

Polis göstericilerin arasından 10 kişiyi kimlik kontrolünden geçirerek protesto yerinden uzaklaştırdı.

 Prtotestocular, bugünkü gibi yarın yine meclisin önünde kahve içerek yolu trafiğe kapatacağını ilȃn etti.

İçişleri Bakanlığı’ndan (MVR) alınan bilgilere göre bugünkü protestoya saat 19:30’a doğru 4 bin vatandaş katıldı.

Kaza ya da çatışma olduğuna dair henüz bir bilgi yok.

Islık çalan 20 genç kendisi Millȋ Özgürlük Hareketi taraftarı diye tanıttı. Protestocular, onları yuhlayarak “provakatör” diye aralarına almadı.

20 gencin, kendilerini birilerinin göndermediğini, kendi isteğiyle orada olduklarını söyledi.
Polisler, gençleri kenara çekerek kimlik belgelerini yokladı.

ÖTEKİ ŞEHİRLERDEKİ PROTESTOLAR
Filibe’deki protesto
Filibeli protestocular, saat 20:00’den sonra Merkez Tren Garı’nın geçişlerini durdurdu. Göstericiler, tren yollarını saat 21:00’e doğru açtı.

Protestocularla sonuna kadar yürüyen 87 yaşlı için de para toplama teklifinde bulunuldu.
“Bu adama en azından ayakkabı ile gömlek almak için 1 leva bağış yap da değişim sembolü olmayı sürdürebilsin” yazılı broşürler de dağıtıldı.

Protestocular, bugün açlık grevine başlayan Edvin Sugarev’i desteklediğini belirtti ve “Açlık grevine son ver, çünkü yöntecilerimiz hak etmiyor” çağrısında bulundu.

Protestolar saat 22:00’ye doğru sona erdi. Protestocular, yarın saat 8:00’de valiliğin önünde, 18:00’de de belediyenin önünde protesto düzenleme kararı aldı. Göstericiler, hükümetin istifasi ve yeni seçim kanunu taleplerini duyuruncaya kadar protestolarını sürdüceğini söyledi.

Varna’daki protesto
Protestova katılan yetmişe Varnalı Mariya Luiza Bulgarı’nı kavşağındaşı bütün geçişleri trafiğe kapattı. Yine istifa çığlıkları atıldı. Göstericiler her akşam olduğu gibi yine ellerinde Bulgar bayrakları savurdu. Birçok aile çocuklarını da yanında getirdi. Göstericiler arasında hükümet istifa edene kadar valilikte kalmakla tehdit eden de oldu.

Burgaz’daki protesto
50 civarı vatandaş hükümet karşıtı protestoya katıldı. Yediden yetmişe protestoya katılan Burgazlılar, ellerinde Bulgar bayraklarını dalgalandırıp ıslık çaldı ve “İstifa” çığlıkları attı.

Yukarı Cuma’daki protesto
Protestocular, Yukarı Cuma (Blagoevgrad) Emniyet Müdürlüğü’nün önünde Bulgaristan Millȋ Marşı’nı çaldı. Emniyetin önündeki dönel kavşak 10 dakikalığına trafiğe kapatıldı. Göstericiler yine merkez solaklarını dolaşarak “İstifa”, “Musa Palev dışarı” diye çığlık attı.

Sliven’deki protesto
30 civarı Slivenli hükümet karşıtı protestoya katıldı. Protestocular, hükümetin istifasını ve Seçim Kanunu’nda değiştirilmesini istediklerini belirtti. Slivenli göstericiler, yine aynı yoldan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ile Bulgar Sosyalist Partisi’nin (BSP) merkezinin önünden geçti.

Göstericiler, isteklerinin yerine getirilinceke karar protestoları sürdüreceğini belirtti ve şiddet ile nefret çağrısında bulunmadıklarının altını çizerek bunu yapanları da provokatör sayarak aralarına almadıklarını savundu.

Aydın Osman | T HABER

BAF'ın Türklerin sorunları üzerine çalışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

EN ÇOK OKUNANLAR

SON YAZILAR

Arşiv

Etiketler

Döviz Kur Çevirici

 
Support : Creating Website | Blog Okulu Template | Blog Okulu
Copyright © 2013. T HABER - Bütün Hakları Saklıdır.
Template Created by Creating Website Published by T HABER
Proudly powered by T HABER