Protestoların ondördüncü günü: İktidarın son dansı - T HABER
Son Haberler:
BAF, Bulgaristan Türklerinin sorunlarının masaya yatırılmasını talep etti.Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan'a yazdığı mektupta kurulacak hükümeti Bulgaristan Türklerinin sorunlarını çözmesi halinde desteklemesini istedi.Mektubun kopyaları da Meclis'te temsil edilen Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) , Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ve Ataka Partisine gönderildi. Sezgin Mümin, 11 Ocak Bildirisi'ni Meclis'e sunan GERB'e; özellikle de Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar Partisi (DSB) Genel Başkanı İvan Kostov'a teşekkür etti.
Ana Sayfa » » Protestoların ondördüncü günü: İktidarın son dansı

Protestoların ondördüncü günü: İktidarın son dansı

27 Haziran 2013 Perşembe



Ondördüncü gün de binlerce vatandaş, Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanlığı ve Millet Meclisi üçgeninde hükümet karşıtı protesto düzenledi.

Protestocuların ellerinde Bulgar bayrakları ile değişik mesajlar veren pankartlar vardı.

Saat 19:00’dan sonra Bağımsızlık (Nezavisimost) Meydanı trafiğe kapatıldı.

İki oğlan, bir kız, Plamen Oreşarski, Boyko Borisov ve Volen Siderov maskesiyle dans ederek siyasȋleri karikatürize etti.

Bugünkü protestonun sloganı “İktidarın son dansı”ydı.

Göstericiler saat 20:45’e doğru Aşıklar Köprüsü’ne uğradı, daha sonra da parti merkezlerinin önünden geçerek Kartal Köprüsü’ne (Orlov Most) gitti. 

ÖTEKİ ŞEHİRLERDEKİ PROTESTOLAR 
 Filibe’deki protesto 
 Filibeliler, yine hükümet karşıtı protesto için bir araya geldi. Küçük çocuklarını yanına alıp da gösteriye gelen aileler de vardı.

Her akşam yorulmadan usanmadan protestolara gelen 87 yaşındaki dede için bu akşam yine 2 kız para topladı. Yaşlı gösterici değişim taleplerinin sembolu haline geldi.

Göstericiler, Trakya otobanını trafiğe kapatmayı düşünüyordu, ancak plȃnı iptal oldu. Filibeliler, Merkez Garı demir yollarının geçişini durdurdu.

Protestocular, milliyetçi Ataka partisinin Filibe’deki ofisinin önünden geçerek Ataka’yı yuhladı ve Ataka tarafından saldırıya uğrayan gazetecileri desteklediklerini ifade etti. Protestocular, Ataka bazı medyalara hakaret ediyor gerekçesiyle savcılığın, Ataka’nın Genel Başkanı Volen Siderov’un dokunulmazlığını kaldırılmasını istedi.

“HÖH’e hayır” çığlıkları da atıldı.


Varna’daki protesto
Yüzlerce Varnalı hükümeti protesto etmek amacıyla belediyenin önünde toplandı ve kavşağı trafiğe kapattı. 

Protestocular, daha sonra da Katedralin önündeki kavşağı kapatmak için Mariya Luiza Bulvarı’ndan yola çıktı.

Göstericiler, birbirlerini siyasȋ partilere sempatizanlıkla suçladı. 

Burgaz’daki protesto 
Burgaz’daki protestoya 30 civarı vatandaş katıldı. Protestocular ilk önce belediyenin önündeki Atanas Sirekov Meydanı’nda bir araya gelip “İstifa”, “Arsızlar”, “Kızılca çöplükler” diye bağırdı.
En çok “BSP – Bulgar Sosyal Parazitleri”, “Bulgaristan mafyayla müzakere etmez – istifa”, “Bulgaristan’ı insanlara geri vereceğinize söz verdiniz! İstifa, Hmen, Şimdi” yazılı pankartlar dikkat çekti.

Göstericiler, ellerinde Bulgar bayraklarıyla Millȋ Marşı söyleyerek her zaman olduğunu gibi ana sokak Bogoridi’den yola çıkarak “Oligarski git, çöplüklerini de al” diye çığlık attı.

Protestocular, daha sonra Deniz Bahçesi (Morskata Gradina) parkıva vardı.

Deniz Bahçesi iyi hava deneniyle kalabaydı, ancak kalabalık protestoya katılmadı, kenardan izledi. 

Rusçuk’taki protesto 
Rusçuk’ta 50 civarı vatandaş, Oreşarski hükümeti karşıtı protestoya katıldı. Yürüyüş şehrin halilerinden başladı. Göstericiler, merkezdeki Aleksandrovska Sokağı’ndan geçerek belediye ile valiliğe gitti.

Göstericilerin arasında çocuklarıyla protestoya gelen anneler de vardı.

Protestocular “İstifa”, “Mafya” çığlıkları atarak yoldan geçenleri ve kafelerde oturanları “Bize katılın, protesto sizin için” sözleriyle katılmaya davet etti. 

“Hep beraber oligarşiyle mücadeleye! Birlikten güç doğar!” yazılı tranparant dalgalandırıldı. 

Sliven’deki protesto
 Bugün Sliven’de de Oreşarski hükümeti karşıtı protesto düzenlendi. Göstericiler, Seçim Kanunu’nun değiştirilmesini talep etti. Protestocuların istikameti her zamanki gibi yine Bilimsel Teknik Birlikler (NTS) ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ile Bulgar Sosyalist Partisi’nin (BSP) parti merkeziydi. Parti merkezlerinin önünde HÖH, BSP ve Ataka yuhlandı ve partilere hakaret dolu mesajlar gönderildi. 

Tırnova’daki protesto 
30 civarı protestocu, Tırnova’daki Bulgaristan Ana Anıtı’nın (Pametnik Mayka Bılgariya) önünde bir araya geldi. Tırnovalıların talepleri yine aynıydı: Oreşarski hükümetinin istifası, erken seçim ve Seçim Kanunu’nda değişiklik.

Göstericiler, ellerinde Bulgar bayraklarıyla yine “İstifa”, “Uyduruk meclis”, “Özür istemiyoruz” sloganları attı.

Üç polis, güvenliği sağmakla görevliydi.

Protestocular, yarın yine saat 18:30’da aynı yerde bir araya geleceğiz diye aralarında anlaştı.

Silistre’deki protesto
Sosyal ağlarda örgütlenerek protestoya katılan 100 civarı Silistreli “İstifa”, “Mafya”, “İstifa edinceye kadar her gün böyle olacak” sloganları attı. Güvenliği sağlayan polis olmamasına rağmen protestocular, ana sokaktan geçerken trafiği kapatmadı ve düzeni bozmadı. 

Protestocuların son durağı Silistre'deki BSP merkeziydi. Protestocu vatandaşlar parti binasının önünde "BSP mafyadır", "Kızılca çöplükler", "İstifa" diye slogan attı. 

Protesto sona ererken göstericiler, ellerinde Bulgar bayraklarıyla Millȋ Marşı söyledi. 

Yukarı Cuma’daki protesto 
 Bugün Yukarı Cuma’da (Blagoevgrad) düzenlenen protestoya çok az sayıda vatandaş katıldı. Dün plȃnladıkları kavşaklardaki geçişi durduramadılar.

Protestocular, Ataka partisi Genel Başkanı Volen Siderov’un harekerleri ile tutumunu eleştirdi. Protestocular, Yukarı Cuma valisi Musa Palev, görevden alınıncaya kadar gösterilerini sürdüreceğini açıkladı.

Aydın Osman | T HABER
Bu yazıyı paylaş :

0 yorum:

Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın


BAF'ın Türklerin sorunları üzerine çalışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

EN ÇOK OKUNANLAR

SON YAZILAR

Arşiv

Etiketler

Döviz Kur Çevirici

 
Support : Creating Website | Blog Okulu Template | Blog Okulu
Copyright © 2013. T HABER - Bütün Hakları Saklıdır.
Template Created by Creating Website Published by T HABER
Proudly powered by T HABER